Банкеръ Daily

Пари и пазари

Гърция очаква руски втечнен газ

Русия ще направи първата доставка от най-новия си терминал за втечнен природен газ до Гърция - изненадваща дестинация в хода на усилията на Европа да намали енергийната си зависимост от Москва. Първият товар от завода в Портовая на Балтийското крайбрежие, тръгва за южната ни съседка, твърди пожелал анонимност източник, запознат пряко с въпроса. Купувачът на горивото не е огласен публично.   

Новият терминал за втечнен природен газ, който е близо до спрения от експлоатация газопровод до Германия "Северен поток", започва работа в безпрецедентна енергийна криза, задълбочена от решението на Кремъл да ореже газовите потоци до Европа. Но докато доставките по тръбата на практика са прекратени, свръх-изстуденото гориво от други руски инсталации за втечняване на суровината все още акустира на европейските пристанища.  

Руският държавен газов гигант "Газпром" е приключил 72-часовите проби на новия "маломерен" терминал в началото на седмицата и остават за дооформяне единствено "някои документи, заяви официално заместник главният изпълнителен директор на компанията Витали Маркелов. Заводът вече е произвел около 30 хил. тона втечнен газ. "Газпром" отказва официален коментар на новината за гръцката пратка. 

В момента не са наложени санкции върху доставките на втечнен природен газ от Русия за Европа, въпреки че Обединеното кралство престана да приема свръхзамразеното гориво след началото на войната в Украйна.

Единственото гръцко съоръжение за втечнен природен газ може да изпраща по 6 млрд. куб м суровина годишно, като близо половината от нея отива на север до България и Северна Македония, а останалото количество е за вътрешния пазар. България бе отрязана от руските газови доставки още през пролетта след като отказа да изпълни новите условия на Кремъл да се разплаща с рубли за полученото синьо гориво. 

В момента танкерът за втечнен газ "Псков" е закотвен на терминала за втечнен газ в Портовая и товари първите си количества суровина, показват данни от устройствата за проследяване на движението на товарните кораби, получени от агенция "Блумбърг".

Facebook logo
Бъдете с нас и във