Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Грубата игра носи плюсчета за Тръмп

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

 

Навършиха се две години от управлението на Тръмп, което със сигурност ще остави ярък отпечатък в историята, защото той поде безпрецедентна и мощна кампания за защита и усилване на щатската икономика. И успя. Той се отказа от много международни спогодби и прибягна към сключването на двустранни такива. Съумя да договори нови, по-изгодни за страната си условия в двустранните търговски взаимоотношения с Канада и Мексико, за да намали търговските дефицити на САЩ. И успя. Грубо се опълчи на Китай и отново с цел намаляване на търговският дефицит на САЩ, резултат от двустранните им взаимоотношения. Нека да спомена, че щатският дефицит породен от взаимоотношенията с Поднебесната империя възлиза на 375 млрд. долара и представлява 63% от дефицита на Щатите с петте най-активни партньори, а това са Китай, Канада, Мексико, Япония и Германия. Ето защо Тръмп влага толкова много усилия в така наречената търговска война с Китай. И успя, съдейки от пазарната капитализация. За последните две години цените на акциите, търгувани на Нюйорската фондова борса се повишиха, в резултат на което на индекса Down Jones Industrial Average се повишиха с 42.8 на сто. В същото това време китайският индекс Shanghai Comp. падна с 15.75%, а тези на Япония (NIKKEI), на Хонг Конг (HANG SENG) и на Германия (DAX) се повишиха съответно с по 31%, 17% и 10.5 на сто. Единственият голям губещ за сега се оказва, че е само един и това е Китай.

За същият двугодишен период 10-годишните щатски държавни книжа повишиха доходността си със 137 базисни точки. Немските също се повишиха, но с много по-скромните - едва 26 базисни точки. Ето защо разликата в доходността им се разшири до исторически най-високото ниво от 279 базисни точки. Обяснението е  единствено и само в здравословният растеж на щатската икономика със съпътстваща здравословна инфлация и колебливият ръст на европейските икономики с мудни инфлационни процеси.

През последната седмица не се случи нищо положително, което да намали притесненията на инвеститорите и да им вдъхне доверие в утрешния ден. Серия от разочароващи данни за състоянието на европейските водещи компании, в съчетание с мудния ръст на икономиките на Стария континент на фона на неустойчивата световна търговия, примесени с финансови неуредици, дръпнаха надолу цените на акциите. Азиатските индекси отново се оказаха най-потърпевши, отчитайки спад от до 2%, следвани от щатските и европейските, които загубиха по около 1% от пазарната си капитализация.

Неясното бъдеще за ръста на икономиките свали цената на петрола до най-ниските за годината нива. В момента черното злато се търгува на ценовите равнища от преди една година.

Повишение отбелязаха цените на сигурните активи, каквито са щатският долар и държавните ценни книжа на държавите с първокласен инвестиционен рейтинг, като тези на САЩ, Канада и Германия. Цената на техните 10-годишни облигационни емисии се повишиха с по 50 до 90 цента, докато цената на тези, имащи неинвестиционен рейтинг, като на Мексико, Аржентина и Гърция, драстично се понижи.

За втора поредна седмица интересът към покупка или продажба на българските еврооблигационни емисии остана напълно балансиран. Ценовите им равнища, а респективно и носената от тях доходност, се задържаха на същите нива. Единствено цената на най-дългосрочната ни емисия - с падеж 2035 г., се понижи с 50 евроцента, а доходността, бидейки в обратно пропорционална зависимост, се повиши с 3 базисни точки до 2.67% на годишна база. Емисиите ни с падежи 2028 г. и 2027 г. се котират съответно при 1.55% и 1.32% на годишна база. По-краткосрочните ни книжа - с падежи 2024 г., 2023 г. и 2022 г., продължават да се търгуват при 0.6%, 0.23% и 0.05% годишна възвръщаемост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във