Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ГРОЗДЕТО Е ДОБРО ВЪПРЕКИ СУШАТА

Малко над 20 хил. тона грозде е изкупено от винарските предприятия към средата на септември, съобщиха от Изпълнителната агенция по лозята и виното. Най-големи количества са предадени в териториалните звена в Бургас - 6.4 хил. т., и Сливен - 5.5 хил. тона. Според агенцията качеството на гроздето е много добро. Изкупната кампания започна в средата на август. Още тогава производителите се оплакаха, че заради сухото време тази година добивите ще са значително по-ниски. Те настояваха и за по-високи изкупни цени, което обаче не се случи. Предприятията купуват средно на 80 ст. за килограм, а за по-специфичните сортове цената стига до 1.10 лева. Производители от Сунгурларе, Бургаско, споделиха за в. БАНКЕРЪ, че там килограмът от сорт Мускат Отонел се изкупува средно за левче. Но памидът върви едва по 0.40-0.50 лв. за кило. Толкова е струвал той и през миналата година.
Килограм десертно грозде на едро по тържищата в страната се е продавал в началото на месеца за около 1.30 лева. На софийските тържища то върви от 1.25 до 1.60 лева. Освен нашенското има и значително предлагане на гръцко, което тръгва от 1.20 и стига до 1.50 лв. за килограм. Испанското грозде пък се предлага за близо 5 лева. В зависимост от сорта в магазините в столицата цената на есенния плод варира от 1.50 до 3.50 лева. Най-евтино може да се намери на женския пазар. Там килограм грозде в началото на септември можеше да се намери и за левче.
През последните години площите с лозови насаждения у нас трайно намаляват. В резултат на преструктуриране на лозарските стопанства се наблюдава и тенденцията за окрупняване и намаляване на броя на малките стопанства, които са икономически неефективни. Така, ако през 2000 г. е имало 153 хил. хектара с лозови насаждения, то през 2007-а те са едва 97 хил. хектара. Но в същото време се отчитат по-високи добиви. През миналата година средният добив от винените сортове е бил 4.8 хил. кг от хектар, а при десертните 5.4 хил. кг от хектар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във