Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ГРИЙНСПЪН ОСТАВИ ИНВЕСТИТОРИТЕ В НЕВЕДЕНИЕ

Щатският долар се обезцени рязко в средата на седмицата, след като бяха публикувани откъси от протокола на последното съвещание на паричния комитет на щатската централна банка от 13 декември 2005 година. Броят на лихвените повишения, необходими да държат под контрол инфлацията, вероятно няма да е голям, съобщиха щатските централни банкери, което е поредната загадка на пословичната енигматична реч на банковия шеф Алън Грийнспън. По оценка на икономически анализатори излизащият в пенсия на 31 януари Грийнспън е изключил през миналия месец лихвите от автопилот (бел.ред. - досега на всяко съвещание на паричния комитет те ставаха с по 25 базови точки по-високи), а изявлението устройва и противниците, и привържениците на по-нататъшното им увеличение. И макар че инвеститорите продължават да отчитат в цените още 25 базови точки добавка към краткосрочната кредитна лихва оувърнайт (до 4.5%), която ще се случи на поредното съвещание на паричния комитет на 31 януари, в действията им се долавя известна нервност. Възходящият лихвен цикъл в САЩ се смята за най-мощния единичен фактор, довел до сериозното поскъпване на долара към еврото и към йената през 2005 година. Така че, ако настъпи пауза след 31 януари и Европа качи лихвите, зелените пари стават уязвими.
През миналия месец индексът на промишлена активност в САЩ се е понижил от 58.1 през ноември 2005-а до 54.2 точки. А промишлените заявки през ноември 2005-а са се увеличили с 2.5%, което е втори пореден месец на ръст на показателя и най-значимото му нарастване от август насам. Икономисти очакваха ноемврийските промишлени поръчки да нараснат с 2.4 процента.
Инфлацията в еврозоната през декември 2005 г. надхвърли за 11-и пореден месец препоръчания от ЕЦБ годишен таван от 2 процента. Индексът на потребителските цени се е повишил с 2.2% спрямо декември 2004-а, след като отчете 2.3% ръст през ноември. Някои членове на управителния съвет на ЕЦБ, включително и главният икономист Отмар Исинг, призоваха за строг контрол върху ръста на цените в хода на набиращия скорост стопански растеж на общността. Което засили очакванията на инвеститорите за предстоящи повишения на основната лихва на еврото още през първото полугодие на тази година.
Ръстът на промишления сектор на еврозоната през декември 2005 г. е бил най-мощен за последните 16 месеца, защото поевтиняването на еврото е стимулирало износа. Индексът на промишлена активност се е повишил от 52.8 точки през ноември на 53.6 през миналия месец. Всяка стойност над 50 пункта е белег за растеж в бранша. През последния месец на миналата година доверието на потребителите в стопанството на еврозоната е нараснало до най-високото си за последните три години равнище. Индексът, следящ нагласите на европейските домакинства от 12-те страни членки на общността, се е повишил от -13 през ноември 2005-а на -11 през декември, съобщи Европейската комисия на 5 януари. Същевременно индексът, който отчита растежа в сектора на услугите, се е увеличил от 55.2 пункта през ноември на 56.8 през декември 2005 г. - най-високата му стойност от януари 2004-а насам.
Към по-оптимистичните очаквания за стопанството на еврозоната се прибави и по-ниската безработица в Германия. Министерството на труда на страната съобщи, че на сезонно коригирана база безработните през последния месец на миналата година са намалели със 110 хиляди и са станали 4.64 млн. души, или 11.2% от работната сила. Промишлените заявки в Германия са скочили с 1.7% през ноември 2005-а - за трети пореден месец. Ноемврийските продажби на дребно обаче са спаднали неочаквано с 1% в сравнение с октомври миналата година, оповести германската статистическа служба във Висбаден.
Във Франция БВП през третото тримесечие е нараснал с 0.7% в сравнение с второто, съобщи френският кабинет, с което потвърди първоначалната си оценка. Френските домакинства пък са били по-оптимистично настроени към икономиката на страната през миналия месец - индексът, отчитащ нагласите им, се е повишил от -33 точки през ноември на -30 през декември 2005-а.
У нас междубанковият валутен пазар през последните два дни на 2005-а и през първите два дни на 2006 г. беше изключително активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 244 млн. евро (477 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 13% от купената и продадена валута, като преобладаваха операции по продажба на долари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във