Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ГРИЙНСПЪН НЕ УСПЯ ДА ОМАЕ ФИНАНСОВИТЕ ПАЗАРИ

Федералният резерв намали за седми пореден път през последните осем месеца краткосрочните лихвени проценти по щатския долар като част от мерките за стимулиране на анемичната икономика на САЩ. Търговските банки в страната вече ще си разменят кредити овърнайт при 3.50% годишна лихва и ще получават краткосрочни заеми от клоновете на щатската централна банка срещу 3 процента. Новите стойности на лихвения процент по федералните фондове и на сконтовата лихва са най-ниските от пролетта на 1994 г. насам, но Федералният резерв предупреди, че не е приключил с орязването им, защото рискът от по-нататъшно охлаждане на стопанството е по-висок от опасността инфлацията да атакува. Паричният комитет на щатската централна банка заяви, че предприема стъпката поради падащите печалби от бизнеса, намаляващите капиталови разходи и поради негативното отражение на забавеният растеж на световната икономика върху щатската.
Въпреки старанията на шефа на щатската централна банка Алън Грийнспън обаче, щатските борсови индекси се обезцениха рязко след съобщението за по-ниските лихви - противно на пазарната логика, че когато лихвените проценти падат, цените на акциите растат. Щатският долар също не демонстрира особен ентусиазъм и се задържа на сравнително ниски нива към основните си конкуренти. Това означава, че пазарните играчи вече са изтрезнели и подобни хватки нямат психологическо въздействие върху тях. Те насочват интереса си единствено към твърде противоречивите икономически перспективи пред най-богатата държава в света.
Еврото, което през седмицата успя да преодолее психологическото ниво от 92 цента към щатския долар, намали темпото на поскъпване и към края на седмицата претърпя лека техническа корекция до 91 цента. Това е нормално за летния нисколиквиден валутен пазар и за неособено убедителното представяне на държавите от еврозоната, които за поредна седмица изпратиха доста противоречиви данни. В Германия индексът IFO, отчитащ доверието на бизнеса в икономиката на страната, неочаквано се увеличи през юли в сравнение с юни. На следващия ден обаче стана ясно, че БВП на страната през периода април-юни е нараснал едва с 0.6% в сравнение със същия период на миналата година - най-ниският му годишен ръст от първото тримесечие на 1997 г. насам. Франция успя да увеличи излишъка по текущата си сметка от 457 млн. евро през май на 2.6 млрд. евро през юни. През същия месец дефицитът по текущата сметка на страните от еврозоната намаля с почти 40% в сравнение със същия период на 2000 година. А индустриалният продукт през същия месец се увеличи с 0.6% при прогнозиран спад от 0.4 процента.
Японската йена направи опит да поскъпне по-съществено към щатския долар, но бе заплашена с ответни действия от финансовия министър на страната Масаджуро Шиокава. Борсовият индекс NIKKEI 225 продължи да бележи рекордно ниски стойности след златните години на следвоенния икономически бум и е в опасна близост до психологическата граница от 11 хил. пункта. Икономическите показатели на страната изобщо не вдъхват оптимизъм. Търговският излишък през юли намаля с 57.9% в сравнение със същия период на миналата година. Безработицата продължава да е на най-високото си в историята на страната ниво от 5 процента. А рейтинговата агенция Стандард Пуърс (SP) се заканва да намали кредитния рейтинг на местните животозастрахователи, ако те се опитат да намалят гарантираните плащания по застрахователните полици.
У нас междубанковият валутен пазар бе с нормална за летния сезон активност. Среднодневните изтъргувани обеми достигнаха 146 млн. г. марки, като участието на щатския долар във валутния обмен бе 40 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във