Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ГРИЙНСПЪН И СКРОМНИТЕ ПЕЧАЛБИ СВАЛИХА ДОЛАРА

Щатският долар падна под техническото ниво на подкрепа от 0.8673 EUR/USD и в средата на седмицата поевтиня до близо 88 цента към еврото. Масови продажби на щатската валута бяха регистрирани и спрямо швейцарския франк и японската йена.
Финансовите експерти сочат две основни причини за отстъплението на световния валутен лидер. Първата е редовният отчет на управителя на Федералния резерв Алън Грийнспън пред Комисията за финансови услуги на Конгреса, направен на 18 юли. Инвеститорите, запознати с тънкостите в изказа на банкера, са изненадани от песимистичната му оценка за състоянието на щатската икономика. Грийнспън отбеляза, че стопанството на САЩ може и да е достигнало дъното, но периодът на развитието му под средното ниво още не е приключил и малко са конкретните признаци, че наближава възход. Това може да принуди Федералния резерв отново да намали лихвите, ако се окаже, че икономиката е по-слаба от очакванията. Щатската централна банка прогнозира 1.25-2.00% годишен ръст на БВП на страната през тази година и 3.00-3.25% през следващата. Според Грийнспън направеното вече драстично съкращение на основните лихви по щатския долар с 2.75% от януари насам, съчетано с данъчните намаления и по-ниските цени на горивата, ще помогнат за стимулиране на търсенето в бъдеще. Но все още съществуват значителни неясноти около текущото състояние на националната и световната икономика и риск потреблението през следващите няколко тримесечия да е слабо. Това може да принуди бизнесмените да намалят съществено запасите си от готова продукция. Тревожно е състоянието и на високотехнологичния сектор, пострадал особено силно от икономическия спад. Все пак Грийнспън изрази надежда, че САЩ преживява само пауза в мощния ръст на иновациите, инвестициите и икономическия растеж от последните пет години. И че инфлацията ще остане под контрол, въпреки че през юни индексът на потребителските цени се увеличи с 0.2% при очакван ръст от 0.1 процент.
Изказването на шефа на Федералния резерв предизвика масови продажби на акции и свали котировките на борсовите индекси - втората причина за рязкото поевтиняване на щатския долар. Според Ричърд Хауи - главен икономист на финансовата компания Мелън Файненшъл (Mellon Financial), обаче не Грийнспън, а оповестените от щатските корпорации слаби резултати за второто тримесечие на годината са причинили борсовите вълнения. Действително, през седмицата продължи черната серия от данни на компании от различни стопански сектори в САЩ. Сред последните корпоративни жертви е финансовата групировка Америкън Експрес (American Express), която се готви да съкрати още 5 хил. работни места, за да спре ръста на загубите си. Втората по големина банка на САЩ Джей Пи Моргън Чейз (J. P. Morgan Chase Co.) обяви 60.6-процентно намаление на печалбата си през второто тримесечие на тази в сравнение със същия период на миналата година. Компанията Форд Мотър е загубила 551 млн. щ. долара в периода април-юни - по 30 цента на акция. Двуцифрени намаления на печалбите през второто тримесечие на годината оповестиха и Дженеръл Мотърс, Уърлпул, Ийстмън Кодак, Кетърпилар и Интърнешънъл Пейпърс.
Към обезпокояващите финансови съобщения на щатските корпорации може да се добави и намалелият с 0.7% през юни (за девети пореден месец), щатски индустриален продукт, който достигна до най-ниската си от почти осемнадесет години насам стойност.
Събрани в едно, корпоративните проблеми, съмненията на Грийнспън и финансовите сътресения в Латинска Америка, отпратиха валутните играчи към спасителното убежище, наречено швейцарска валута. В резултат швейцарският франк поскъпна до невиждани от единадесет седмици насам стойности към щатския долар, от което живна и еврото.
Единната европейска валута се раздвижи и покрай по-добрите фундаментални показатели на еврозоната. Хармонизираният индекс на потребителските цени през юни е нараснал само с 0.1% спрямо май и с 3% на годишна база - значително по-ниско от огромния майски скок от 3.4 процента. Френският индустриален продукт през май нарасна с 0.3% - доста над прогнозите на икономистите, което е обнадеждаваща новина за втората по сила икономика на Евроленд. Страната постигна и излишък по текущата си сметка през май след регистрирания априлски дефицит от 0.5 млрд. евро.
Както се и очакваше, на редовното си съвещание в четвъртък Европейската централна банка остави без промяна основните лихви на еврозоната. Икономическите експерти смятат, че е малко вероятно банкерите да понижат основните лихви и през август.
Засега пазарните играчи са оптимисчно настроени към еврото и прогнозират обрат на цените му спрямо долара. Някои от тях обаче посочват, че ако на срещата на високо равнище в Генуа в събота лидерите на Г-8 не заявят ясно, че щатската валута е прекалено силна, в началото на следващата седмица могат да се очакват продажби на евро, за да се закрият дълги позиции и да се реализират печалби.
У нас междубанковият валутен пазар бе много активен. Разменените среднодневни количества конвертируема валута достигнаха 182 млн. г. марки. Щатският долар участваше с 36% в реализираните сделки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във