Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Градус", "Доверие Обединен холдинг" и "Индустриален холдинг България" освежиха SOFIX

От днес има три промени във водещия индекс на "Българската фондова борса" АД - SOFIX, след пролетното му ребалансиране. В състава борсовия измерител влизат производителят на месо, птици и яйца "Градус" АД и два бивши приватизационни фонда (сега холдинги) "Индустриален холдинг България" и "Доверие обединен холдинг", съобщиха от борсовия оператор.

Това рeбaлaнcиpaнe ce извъpшвa двa пъти всяка гoдина. За дa има шанс да попадне в индeĸca, eмиcията кандидат тpябвa дa ce тъpгyвa oт пoнe 6 мeceцa на борсата, дa имa пoнe 750 aĸциoнepa, a пaзapнaтa ĸaпитaлизaция нa фpий флoyтa дa e пoнe 10 млн. лeвa, става ясно от правилата на "БФБ-София". Ocвeн тoвa борсовият оператор oпpeдeля минимaлeн нaличeн cпpeд мeждy цeнитe ĸyпyвa и пpoдaвa. 

Влизането в базата за изчисляване на SOFIX е голям успех за "Градус" АД, което осъществи първично публично предлагане (IPO) за 80 млн. лв. през миналата година и сега попадна сред най-ликвидните компании на борсата. Акциите на "Градус" излязоха на борсата на 6 август. В момента свободнотъргуваните книжа на дружеството са 18.56% от капитала.

Общо 57.84% е фрий-флоута при "Доверие Обединен холдинг" АД. Той е едно от най- големите холдингови дружества в България, основан през 1996 г. като приватизационен фонд с портфейл от участия в над 20 предприятия от различни отрасли на икономиката. Акционери на дружеството са около 148 000 български и чуждестранни физически и юридически лица. Интерес към акциите на дружеството проявяват инвеститори от Холандия, Австрия, Германия, Гърция, САЩ и др. страни.

Инвеститорите могат да търгуват с 58.59% свободен брой акции на "Стара планина холд" АД. Той е публично акционерно дружество, учредено на 27 септември 1996 година под името "Централен приватизационен фонд", който участва активно в процеса на масова приватизация. В периода до 2000 година е изградена основата на инвестиционния портфейл, който включва предприятия от машиностроенето, електрохимията, парфюмерията и козметиката и текстилната промишленост. Основните предприятия в групата на "Стара планина холд" са: "М+С Хидравлик", "Хидравлични елементи и системи", "Елхим-Искра", "Българска роза-Карлово", "Боряна", "Фазан", "Винпром", "Устрем".

Отпадането на "Албена" АД и "Монбат" АД е изненада, тъй като те са част от индекса SOFIX от дълги години. Третият изваден е "Трейс груп холд" АД. След обявяването на решението на съвета на директорите на БФБ (на 7 март) акциите и на тритете дружествата загубиха част от стойността си.

Фондът Expat SOFIX ETF, който копира състава на SOFIX, сега ще трябва да се освободи от акциите на напускащите фирми и да купи книжа от влизащите компании. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във