Банкеръ Daily

Пари и пазари

Градове в Южна Италия ще ви платят 27 000 долара, за да се преместите там

Молизе, Италия

Когато италианските села започнаха да продават къщи за по 1 долар, изглеждаше твърде добре, за да е истина. Но най-новото предложение на Италия изглежда дори още по-примамливо.

Регионът Молизе - дива, красива, но пренебрегвана местност, намираща се източно от Рим, обяви, че ще плаща по 27 000 долара на всеки, искащ да се засели в едно от 106-те слабо населени села в опит да се предотврати загиването на италианските общности. Всеки, който иска да се възползва от предложението, ще получава по 700 евро на месец (около 770 долара) за срок до три години в район, известен със своите зелени пасища, маслинови гори и снежни планински върхове.

Има обаче една уловка - новозаселилите се ще трябва да се ангажират да започнат малък бизнес, за да допринесат за местната икономика. „Искам моят регион да претърпи ренесансова промяна и да избегна автентичните му села да се превърщат в градове-призраци“, казва Антонио Тедески, регионален съветник, който сподели идеята пред CNN. "Трябва да защитим корените си", подчерта той.

Особено се насърчават младите хора и двойките с деца да кандидатстват по схемата, която трябва да стартира официално на 16 септември.

Тедески, който е роден в малкото село Филиняно - дом на едва 700 жители - казва, че знае какво означава старите традиции и историческите места да изпаднат в забвение и иска да спре упадъка. „Целта е да се вдъхне нов живот и да се обнови местната икономика“, подчерта той. "Новодошлите са свободни да започнат всичко, което пожелаят, за да получат финансовата ни подкрепа: малък хан,ресторант, бар, B&B, малка селска ферма, занаятчийски магазин, библиотека или магазин, продаващ местни гурме ястия."

Хиляди хора напуснаха Молизе през последните години. Официалната статистика показва, че броят на живеещите там е намалял с почти 9000 от 2014 г. насам, което изтласква населението на региона до едва 305 000. Сега в един от най-обезлюдените региони в Италия 106 от 136-те му града имат по-малко от 2000 жители.

Много общности в Италия са застрашени, тъй като по-младите хора мигрират към по-големите градове, или в чужбина, в търсене на работа, докато крехката икономика на Италия се бори да подкрепи по-отдалечените си селски райони. Напоследък има редица села от северните Алпи до южните лозя на Сицилия, които на практика раздават жилища на всеки, който желае да харчи парите си за обновяването им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във