Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ГОВОРИТЕЛИТЕ НАГНЕТИХА НАПРЕЖЕНИЕ

След краткия отдих и временно възстановяване на цените на европейските държавни облигации още на 18 ноември дойде студеният душ. Председателят на Европейската централна банка Жан Клод Трише направи неочаквано остро изявление за лихвите и икономическата ситуация в Европа, което доведе до срив в цените и повишаване на доходностите. Трише се осмели да допусне дори циклично повишаване на лихвите, подобно на американския модел, който беше похвален и определен като ефективен.
Всъщност цялата седмица бе под диктовката на най-различни говорители и източници от централната банка, което нагнети огромно напрежение на пазара. В понеделник (21 ноември) стана ясно, че все пак лихите в Европа може би няма да се повишават циклично. Това засили пазара в обратната посока. В сряда (23 ноември) се очакваше с любопитство какво ще каже един от най-запалените привърженици в ЕЦБ на повишението на лихвите в еврозоната - Отмар Исинг, но за разлика от своите колеги той не успя да постигне осезаемо движение на пазара. На практика вече може да се приеме за сигурно, че Европейската централна банка ще повиши основната лихва на 1 декември от 2 на 2.25 процента. Вероятно най-късно до края на първото полугодие на 2006-а ще има още една корекция - до 2.50 процента. Така или иначе, постепенно пазарът се успокои и доходностите по книжата започнаха да падат.
В тази неблагоприятна среда премина и аукционът за десетгодишни германски държавни облигации. Очаквано той беше слаб, като резултатите от сряда показаха доходност от 3.48 процента. Към края на седмицата тя достигна до 3.42%, след като вълненията отново я бяха избутали до ниво над 3.50 процента.
Междувременно, докато от ЕЦБ даваха за пример американския модел, от Федералния резерв демонстрираха загриженост за продължаването на повишаващия се лихвен цикъл. Американските колеги на Трише смятат, че е безсмислено основната лихва да се повиши прекомерно, след което да се налага корекция надолу. Пример за това е Банк ъф Ингланд, която вече премина по този път. Което в никакъв случай не означава, че отвъд Океана приемат цикъла за приключен. Пазарът обаче получи още едно неизвестно в уравнението си. Десетгодишният американски дълг задържа доходността си на ниво под 4.50%, като към края на седмицата се котираше при 4.48 процента.
През следващата седмица остава да се надяваме, че от централните банки са казали каквото има да казват и че пазарите ще заработят, без да им се дава посока от вербални фактори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във