Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ГОРКО Й НА ИНФЛАЦИЯТА

Европейската централна банка (ЕЦБ) не повиши лихвата и, както се очакваше, засега я задържа на нивото 2.75 процента. За сметка на това обаче централните банкери останаха верни на апела си: бдителност и бдителност - горко й на инфлацията.
Лихвените проценти на Стария континент продължават да са прекалено ниски според Централната банка. И като доказателство - икономическите данни за Германия показаха невиждан от 15 години оптимизъм сред инвеститорите, независимо от неочаквания спад в продажбите на дребно.
Няма как доходността по държавните облигации да не реагира, когато ЕЦБ застане в светлината на прожекторите, но сякаш постепенно пазарът претръпва и свиква. Все пак посоката на цените остава низходяща - макар че скоростта на движението е позабавена и фючърсът на бунда прави опити да подаде глава над 115. Към момента изглежда нереално доходността по десетгодишните бенчмаркови книжа да слезе отново под 4% - в края на седмицата котировките заявиха нива над 4 на сто. Двугодишните книжа са с доходност 3.64%, което представлява осезаемо повишение спрямо състоянието им отпреди седмица.
Висящ е въпросът до каква степен ще има успех опитът за ограничаване на растежа в Европа. Крайно време е да бъде забелязана някаква трайна реакция от страна на икономиката, която вече даде знак, че е избран правилен път. Тогава определянето на крайна цел на повишението на лихвата няма да изглежда хаотично, а ще придобие по-сериозен вид и съответно пазарът на държавен дълг ще получи необходимата доза яснота и спокойствие.
В САЩ, въпреки че привидно има по-ясна визия за пазара предвид продължилия над две години цикъл на повишаване на лихвите, изявлението на ФЕД при анонсирането на новата й стойност от 5.25% сякаш изненада пазара. Американската икономика най-после забавяла растежа си, според централните банкери, но пък високата натовареност на мощностите и цените на енергоносителите все пак генерирали инфлация и в крайна сметка изявлението се оказа нито много пролихвено, нито антилихвено, и в крайна сметка - ясно като в мъгла. Очаква се ново повишение до 5.50%, а какво ще последва - никой не знае. Двугодишните книжа са при 5.20%, петгодишните - 5.15%, а десетгодишните - 5.19 процента. Общо взето, с прекалено малка корекция на доходността в посока надолу, за да се говори за тенденция, или промяна на посоката и настроението на пазара от седмица насам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във