Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Горчиви борсови плодове

Гено Тонев,

Портфолио мениджър

УД "Юг Маркет фонд мениджмънт" АД

 

След краткото раздвижване на борсовата търговия преди две седмици старият тренд се възстанови и резултатът е ниска ликвидност, несигурност, липса на идея и бавно понижаващи се цени. За това мрачно настроение помогнаха и финансовите пазари по света, които продължават да се лутат между двете крайности - надеждата, че Фед няма да вдигне лихвите през септември, и страха, че Китай ще се охлади по-силно от очакваното. Тези инвеститорски опасения обаче са точно толкова несериозни, колкото значението, което им приписват всички. Самото твърдение, че евентуално вдигане на лихвите в САЩ с 25 базисни пункта (едва една четвърт от процента!) ще се отрази силно негативно на пазара на акции, е  доказателство, че има нещо гнило във въпросния пазар. В подкрепа на това твърдение ще припомня поведението на инвеститорите през втората половина на август,  когато водещите борсови индекси в Европа и в САЩ записаха еднодневни загуби между 5 и 7 на сто. Това пропадане бързо намери обяснение - с обезценката на китайските акции и "опасността" от вдигане на лихвите от Федералния резерв независимо от факта, че всички са готови и чакат вдигане на лихвите от поне една година. А китайският балон при акциите (поскъпнали средно с над 120% за осем месеца!!!) се спука още в началото на юни. Истинската причина за спадовете е съвсем друга и, много вероятно, далеч по-проста. След шест години на почти непрекъснат растеж развитите пазари се издигнаха твърде високо и вече усещат негативните ефекти - те съпътстват и всеки полет със самолет: твърде разреден въздух и повишен риск от пропадане във въздушна яма. За да бъде избегнато последното, са нужни мощни двигатели, които да генерират достатъчно подемна сила. Но ако разгледаме данните за печалбите на компаниите, включени в индекса S&P 500, едва ли можем да успокоим пътниците в самолета - от септември миналата година се наблюдава постоянен спад на този показател, докато в същото време цените на компаниите отбелязваха рекорд след рекорд. Сега остава да видим дали ще последва контролирано спускане до безопасна височина или презареждане с нов вид гориво, което да позволи издигане до стратосферата.

Нашият пазар обаче е съвсем друга работа. На него не му влияят нито Федералният резерв, нито китайските опити за меко приземяване. Най-старият ни борсов индекс - SOFIX, все още се намира близо до 75% под върха си, достигнат през есента на 2007 г. и на около 19% под стойността си преди дванадесет месеца. Положението на останалите ни индикатори е в общи линии същото - с едно-единствено изключение. Така че - да им имаме проблемите на американците с техните 7-8% загуба от историческите върхове, достигнати през пролетта!

На седмична база всички борсови индекси на "БФБ-София" отчитат спад. Най-голям бе той при BGTR30, който в ранната петъчна търговия имаше стойност от 372.18 пункта, губейки 1.36% спрямо седмица по-рано. С по-малка загуба се отчете SOFIX, който при ниво от 451.34 пункта губи "само" 1.11% за по-малко от пет дни.

От традиционно активно търгуваните български акции най-забележими в борсовия бюлетин бяха книжата на "Трейс груп холд" (6.40-6.50 лв.), "Монбат" (7.60 лв.), "Химимпорт" (1.40-1.44 лв.), "Стара планина холд" (3.75 лв.), Централна кооперативна банка (1 лв.), Първа инвестиционна банка (2.19-2.20 лв.), "Софарма" (2.68-2.69), "Адванс терафонд" АДСИЦ (2.11-2.13 лв.). При по-рядко търгуваните акции единствено активността при "Юрий Гагарин" АД заслужаваше някакво внимание, след като рязко повишеният интерес към тези акции в петък (11 септември) отведе цените им с десетина процента по-високо до ниво от 39 лв. за дял. Останалите компании от периферията останаха без достатъчно атрактивни оферти и от двете страни на пазара, обричайки спекулиращите с тях на скука през цялата седмица.

Търговията с компенсаторни инструменти също не блесна с нещо различно. Редовните изкупувания на компенсацинни бонове продължават, задържайки цените над 60 стотинки за 1 лв. номинал. При компенсаторните записи обемите си остават символични, но и цената от около 40 стотинки не позволява намесата на спекулативни играчи, поне  засега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във