Банкеръ Daily

Пари и пазари

Google ще отвори център за облачни услуги в Полша

Изпълнителният директор на Google Cloud Томас Куриан.

Технологичният гигант Google ще отвори нов облачен хъб в Полша, благодарение на нарастващите продажби в цяла Европа. Проектът е част от амбициите на Google Cloud да разшири инфраструктурата си в целия европейски регион.

В интервю за CNBC изпълнителният директор на Google Cloud Томас Куриан заяви, че Европа е водеща зона за бизнеса на компанията. "Ние всъщност нарастваме по-бързо по отношение на хората, клиентите и приходите тук, отколкото в която и да е друга част на света", допълни Куриан. В момента Google Cloud управлява 20 облачни региона по целия свят, включително шест в Европа. Компанията обяви, че новото й местоположение във Варшава, Полша, ще помогне на клиентите в Централна и Източна Европа да се възползват максимално от нейните услуги.

Чрез тази технология предприятията и потребителите съхраняват и имат достъп до данни, приложения и софтуер през интернет, вместо локално на твърд диск или сървър. Миналата седмица изпълнителният директор на Google Сундар Пичай обяви, че компанията планира да инвестира 3.3 милиарда долара за разрастването на своите европейски центрове за данни през следващите две години. Куриан, който пое ръководител на облачния бизнес на Google миналата година подчерта, че компанията е силно уверена в своя растеж в цяла Европа. Той посочи като пример огромното потребителско търсене на облачни услуги в сектори като банковото дело, като добави, че централните банки в Европа виждат облачните технологии като стимулиращи бизнеса, а не като източник на риск за него.

"Хората в Европа наистина започват да приемат облачните услуги. В един момент имаше нежелание да приемат облачните технологии в ежедневната дейност. Мисля, че сега те оценяват предимствата, които облакът може да им даде", отбеляза Куриан. Двата най-големи доставчици на облачни услуги в света, Amazon и Microsoft, също разширяват инфраструктурата си в Европа, а китайският технологичен гигант Alibaba наскоро отвори нови центрове за данни в САЩ и Германия.

Според скорошни проучвания на IDC, Западна Европа заема една пета от глобалния пазар на облачни услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във