Банкеръ Daily

Пари и пазари

''Google" предприема действия срещу санкциите от ЕС

''Google" ще подкани потребителите на "Android" да изберат предпочитаните от тях браузъри и приложения за търсене, съобщи "Reuters''.

Европейската комисия миналата година санкционира "Google" с рекордната глоба от 4,34 милиарда евро (3,7 милиарда паунда) глоба, защото използва монополната сила на своя мобилен софтуер, блокирайки конкурентите в областта на интернет браузърите. За компанията последва втора глоба в размер на 2,4 милиарда евро, наложена през 2017 г., заради блокиране на конкурентите при сравнение на сайтове за пазаруване.

Предварително инсталирайки своя браузър "Chrome" и приложението за търсене на "Google" на устройства с "Android", "Google" получава несправедливо предимство пред конкурентите си, заявиха от ЕС. В отговор на тези обвинения, от "Google" заявиха своята позиция, че обмислят да опитат да потвърдят, че потребителите на "Android" са запознати с възможностите за браузъри и търсачки, различни от техните услуги, заяви Кент Уокър, старши вицепрезидент по глобалните въпроси.

"През предстоящите месеци, чрез "Play Store", ще започнем да питаме потребителите на съществуващи и на нови "Android" устройства в Европа кои браузъри и приложения за търсене искат да използват", споделя Кент Уокър без да предоставя допълнителни подробности.

"Google" въведе лицензионна такса за производителите на устройства за достъп до пазара на приложения след санкцията на ЕС, която не планира да премахне. Компанията може да бъде глобена с до 5% от средния дневен оборот на "Alphabet", ако не спази заповедта на ЕС за спиране на антимонополните практики, отбелязва "Reuters''.

Очаква се днес европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер да проведе пресконференция по антитръстовия случай на "Google", съобщиха от Европейската комисия. Вестагер най-вероятно ще обяви трета глоба за "Alphabet unit Google" за антиконкурентни практики, свързани с рекламната услуга на "AdSense", предполагат експерти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във