Банкеръ Daily

Пари и пазари

Google откри уязвимост на Android

Експерти от изследователския екип на Google Project Zero откриха сериозна уязвимост в операционната система Android, която може да предостави на измамници пълен достъп до смартфони от марките Pixel, Huawei, Oppo, Moto, Samsung, Oreo LG и Xiaomi.

Уязвимостта CVE-2019-2215 се съдържа в кода на ядрото на операционната система Android и може да се използва, за да помогне на хакера да получи пълен достъп до устройството. До подобни дейности може да се стигне единствено след инсталиране на заразен софтуер или чрез мрежови атаки. По ирония на съдбата, същата уязвимост е била изкоренена през декември 2017 г. във версии на ядрото на Android 3.18, 4.14, 4.4 и 4.9, но по-новите версии се оказва, че също са били уязвими.

"Грешката е локална уязвимост, която позволява пълно хакване на устройство. Тази грешка е оценена като "високо опасна" в Android и сама по себе си изисква инсталирането на злонамерено приложение за потенциална експлоатация", се посочва в доклад на Google Project Zero. Изследователите от Google смятат, че уязвимостта засяга следните модели телефони на Android, работещи под Android 8.x и по-нови версии - Pixel 2 с Android 9 и Android 10; Huawei P20; Xiaomi Redmi 5A; Xiaomi Redmi Note 5; Xiaomi A1; Oppo A3; Moto Z3; Oreo телефони LG.

Facebook logo
Бъдете с нас и във