Банкеръ Daily

Пари и пазари

Google Cloud ще утрои продажбите си за няколко години

Доставчикът на облачни услуги Google Cloud генерира приходи от 8 млрд. долара годишно. Компанията планира да утрои продажбите си през следващите няколко години и да разшири екипа си. Това заяви главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай пред CNBC и изтъкна, че през второто тримесечие на финансовата година Google Cloud е основен двигател за растежа на компанията Alphabet, под която оперира облачното подразделение.

Макар облачните услуги на Google да конкурират все по-силно Amazon и Microsoft, са необходими още усилия, за да успеят да ги изпреварат в този пазарен сегмент. Лидерът в облачната инфраструктура Amazon Web Services отчете 37% ръст на приходите през тримесечието в размер на 8,38 млрд. долара. Конкурентът на Google Cloud генерира четири пъти по-голяма печалба от него. Същевременно Microsoft, вторият по големина лидер на този пазар, обяви, че Azure бележи ръст от 64%. Приходите на компанията през второто тримесечие са на стойност 4,1 млрд. долара, което е двойно повече от тази на облачните услуги на Google.

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай не пропусна да отбележи вълнението си от инерцията в бизнеса на Google. Той постави акцент над ролята на подобрените основни информационни продукти на компанията, новите открития в изкуствения интелект, нарастващите облачни и хардуерни предложения. Според Пичай Cloud е повишил цялостната печалба на Alphabet през второто тримесечие.

За съответния период холдингът, притежаващ Google, обяви печалби, които включват и облачните услуги, в размер на 6,18 млрд. долара спрямо 4,43 млрд. долара година по-рано. Alphabet отчете 38,94 млрд. долара приходи за тримесечието, равняващи се на 19% ръст.

Facebook logo
Бъдете с нас и във