Банкеръ Daily

Пари и пазари

Голямата счетоводна четворка отказва да дели тортата

Четирите водещи британски счетоводни фирми са отказали да подкрепят плана на правителството да се откажат от доминиращата си позиция на одитния пазар и да поделят задачите си с по-дребните конкуренти.

В отговор на публичните консултации, приключили през юли, "Делойт", "Ърнст и Янг" и "Прайсуотърхаус Купър" са обявили, че са против предложението на кабинета за "управляван споделен одит" на големите регистрирани на борсата компании. Четвъртият член на "голямата четворка" - "Кей Пи Ем Джи" - пък е поставил въпроса как точно ще заработят споделените проверки.  

За "Делойт" и "Ърнст и Янг" ограничаването на броя на одитите на членуващите във FTSE фирми за всяка отделна счетоводна къща би било по-добро решение. С тази позиция е съгласен и най-големият конкурент на водещите четири одитори - BDO (който е регистрирал одиторско дружество и в България).

Големите четири счетоводни къщи в момента одитира всичките 100 компании, чиито акции са включени в базовия британски борсов индекс FTSE 100, както и над 90% от фирмите на по-широкия FTSE 250.

Това буди сериозни опасения за липсата на конкуренция и за допускането, че те са станали "прекалено големи, за да фалират". Да не говорим за масовите критики за качеството на работата им и за печално известния им навик да одобряват сметките на компании малко преди те да фалират, между които са "Томас Кук" и "Карилиън".

Планът за споделен одит на Лондон цели да помоне на по-малките фирми да разгърнат капацитета си и по този начин да добият възможност да се конкурират с ерите риби. Той е част от по-широко обхватните предложения за реформиране на одитния пазар и на британското корпоративно управление и изисква от дружествата, чиито акции са включения в борсовия индекс FTSE 350 да наемат по-малки счетоводни къщи за "значителна част" от проверките на сметките им.  

Счетоводните фирми са заявили, че като цяло подкрепят предложенията на британския кабинет, публикувани за публично обсъждане през март, включително и целта да се разшири възможността за избор на одитори.

"Делойт", "Ърнст и Янг" и "Прайсуотърхаус Купърс" обаче оспорват споделения одит с мотив, че той може да създаде практически затруднения и да откаже компаниите да регистрират акциите си във Великобритания. А "Кей Пи Ем Джи" не вижда доказателства, че тази мярка ще повиши качеството на проверките. Нещо повече, споделеният одит може да доведе до дублиране на работата и до по-високи сметки за бизнеса, посочва британският шеф на "Кей Пи Ем Джи" - Мишел Хинчлиф. Тя обаче е съгласна да участва в пилотен проект и е готова да помогне за решаване на тези предизвикателства.   

Преди три години секторът обсъждаше вариант за ограничаване на одитите на "голямата четворка" до 80% от членовете на FTSE 350, но идеята не напредна. Днес три от петте най-големи фирми от бранша - "Ърнст и Янг", "Делойт" и BDO - споделят, че биха предпочели точно това решение. "Прайсуотърхаус Купърс" обаче има повече клиенти от FTSE 350 от която и да било друга счетоводна къща и твърди, че нито споделения одит нито таваните ще подобрят качеството. Нещо повече, партньорите на компанията не са убедени, че корпорациите на Острова, които проверяват, особено онези със задгранична дейност, биха искали различен набор от правила. "Кей Пи Ем Джи" пък се тревожи от начина, по който ще работи този таван.  

Лондон твърди, че споделените одити ще помогнат на по-малките фирми да привлекат повече бизнес без да носят правни последствия за цялостния одит на едра корпорация. Повечето счетоводни къщи извън "голямата четворка" нямат капацитет да поемат по-едри поръчки от FTSE 350 и ограничаването на пазарната капитализация няма да реши този проблем, смятат правителствените експерти. 

Засега не е ясно кога ще бъде публикуван официален отговор на стотиците отзиви и предложения за предлаганите реформи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във