Банкеръ Daily

Пари и пазари

Голямата европейска енергийна криза прелива в хранителна

Във френската пекарна на "Бриош Пасквие" на около част път от Лондон, производствените разходи за всяко изделие, което се пече в гигантските пещи на газ, вече са поне с 50% по-високи. От маслото до яйцата и захарта - по-голяма част от продуктите, влагани за приготовлението на кроасани, бриош и кифли с шоколад, са поскъпнали значително заради ръста на суровините през последната година. Като капак, компанията се бори и с препускащите сметки за енергия. Това е двоен удар за производителите на храни и разход, който бързо се прехвърля към потребителите, чиито портфейли изтъняват с всеки изминал ден заради увеличението на издръжката на живота. Във Великобритания "Бенк ъф Инглънд" очаква инфлацията да достигне върховите 13.3% през октомври. Една трета от британските домакинства ще трябва да харчат над 10% от приходите си за енергия, а поскъпването на храните заплашва с глад. 

В световен мащаб цените на хранителните продукти се качиха до рекордно високи равнища през тази година, защото руската инвазия в Украйна провокира недостиг на базови суровини, включително на брашно и растителни мазнини. И въпреки че ценовият натиск започна да отслабва (котировките на глобалните пазари се понижиха за четвърти пореден месец през юли), потребителите едва ли ще усетят чувствително облекчение. Просто защото Европа се сблъсква с високи цени на енергията и природния газ, въглищата и електричеството се търгуват на многократно по-високи стойности от нормалните. Най-лошото пък тепърва предстои - задават се тъмни и мразовити зимни дни, които ще увеличат потреблението за отопление и за производство на електроенергия.

Анализатори на бранша посочват, че независимо дали пекат кафе или произвеждат захар от цвекло, компаниите говорят единствено за поскъването на суровините. И със скока на енергийните котировки предстоящата зима вероятно ще промени традиционния начин на поведение и ще качи производствените разходи. 

Компаниите, които получават олио за готвене от соя, рапица и слънчоглед, ограничават дейността си в Европа и Великобритания и прехвърлят производствата си в други региони с по-ниски цени на енергията. Количеството преработени семена за растителни мазнини на Стария континент и на Острова е намаляло с 3.2% през юни до най-ниското си равнище от поне 2019-а, показват данни на асоциацията на европейските производители от бранша FEDOIL.

Перспективата е толкова плашеща, че правителствата започват да предприемат спешни мерки. Европейският съюз одобри през миналата седмица пакет от помощи на стойност 110 млн. евро за фирмите от селскостопанския сектор, засегнати от поскъпването на енергията, торовете и други суровини в резултат на войната в Украйна. Очаква се и други държави да поемат по същия път. 

Според еврокомисар Маргрете Вестагер, която отгаваря за честната конкуренция, "селските стопани са най-потърпевши от военните действия и наложените в отговор санкции". Тя уверява, че Брюксел продължава да работи със страните членки на общността, "за да гарантира, че мерките за национално подпомагане ще бъдат въведени навреме, координирано и по ефективен начин.

Европейските производители на хранителни продукти, които са едри енергийни консуматори, могат да бъдат принудени да затворят фабриките, ако недостигът на синьо гориво наложи режим на потреблението. Германия вече задейства втората фаза от тристепенния си извънреден план за енергопотребление и последната фаза включва подобни драстични действия в бранша. Великобритания също има план, предвиждат ограничаване или спиране на енергийното захранване на заводите. Подобни песимистични сценарии пък вероятно ще доведат до още по-високи цени на храните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във