Банкеръ Daily

Пари и пазари

Големите икономики отчитат най-значителния в историята месечен спад на активността

Работник ходи по празния площад "Таймс Скуеър" в Манхатън по време на огнището на коронавирусната епидемия в Ню Йорк, САЩ, 7 април 2020 г. / Снимка: Reuters

Големите икономики отчитат най-значителния месечен спад на активността на фона на коронавирусната криза, без яснота колко още ще продължи тя, съобщи Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от "Ройтерс".

ОИСР посочи, че водещите й показатели, предназначени да сигнализират за кризисни точки в икономическата активност, предполагат, че всички големи икономики са изпаднали в "рязко забавяне", като само при Индия това може да се определи като просто "забавяне".

Показателите отчитат "най-големия спад досега в повечето големи икономики“, се казва в съобщението на базираната в Париж ОИСР, която добавя, че огромната несигурност около това колко дълго ще продължи всичко отслабва прогнозната й сила.

От Организацията подчертават, че показателите й все още не могат да предвидят края на забавянето, тъй като не е ясно колко дълги и тежки ще бъдат мерките за блокиране разпространението на коронавируса.

През март ОИСР изчисли, че всеки месец, който големите икономики прекарват под блокада заради коронавируса, ще отнема 2 процентни пункта от годишния растеж. Тогава последните оценки на експертите показаха, че ограничената бизнес и социална активност ще се отрази пряко на някои сектори, което ще възлиза на до една трета от БВП в основните икономики. Това потвърди и генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия в обръщението си към лидерите на Г-20, които имаха видеоконферентна връзка в края на миналия месец. "Изчисляваме, че за всеки месец на ограничения ще има загуба от 2 процентни пункта при годишния растеж на БВП. Само туристическият сектор се сблъсква със спад на продукцията между 50% до 70% в този период. Много икономики ще изпаднат в рецесия", подчерта Гурия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във