Банкеръ Weekly

Пари и пазари

"Голдмън" тества нова застраховка

Само през 2017-а финансовите институции ще отделят 127 млрд. щ. долара за технологии с акцент върху области като оперативното управление, последваща обработка на търговските транзакции и анализи.

"Голдмън Сакс груп" и "Джей Пи Моргън Чейз" са начело сред големите банкови групи, които наливат рекордни суми в прохождащи високотехнологични компании - роля, типична за фирмите за рискови капитали, твърдят в свой доклад консултантите по мениджмънт от Opimas.

"Голдмън Сакс" е инвестирала през тази година в 15 фирми за финансови технологии с бизнес, насочен към капиталовите пазари. "Джей Пи Моргън Чейз" пък е заложила на девет, пак по данни на Opimas. Сумарно се очаква банките и други утвърдени компании от финансовия сектор да напомпат чрез 44 сделки рекордните 1.7 млрд. щ. долара в конкурентния  високотехнологичен бранш през 2017-а. И по този начин да превърнат враговете си в съратници. 

Но пък фирмите за рисков капитал нямат желание да влагат пари в сектора, въпреки видимия му потенциал да се отплати с високи печалби. Те са осигурили едва 2.6% от финансирането на високотехнологичните компании от Уолстрийт през миналата година.

Банките от години тръбят за големите си успехи в сферата на технологиите, но страхът да не загубят клиенти, които се пренасочват към новаците от високотехнологичния бранш, ги тласка към нова ера на автоматизация и към други, движени от информационните постижения платформи. Почти 50% от фирмите за финансови услуги по света планират да придобият стартиращи високотехнологични компании през следващите три до пет години, твърди в свой анализ "Прайсуотърхаус Купърс".

Въпреки това парите, които банките насочват към прохождащите фирми, са малка част от похарченото за собственото им информационно обновление.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във