Банкеръ Weekly

Пари и пазари

"Голдмън" се откупи срещу 110 млн. долара

Инвестиционната акула от Уолстрийт "Голдмън Сакс груп" се е съгласила да плати 110 млн. щ. долара, за да уреди извън съда обвиненията, че нейни валутни търговци са споделили неправомерно информация за клиентски нареждания, поставяйки ги в неизгодна позиция. Банката ще внесе по около 55 млн. долара за санкция от  Нюйоркската агенция за финансови услуги и от Федералния резерв.

"Прегрешенията" на "Голдмън" са от периода 2008-2013-а. Един от валутните играчи на компанията често обсъждал в мрежата с търговци от други банки какво ще правят големи инвеститори на валутните пазари, като се базирал на подадените заявки. Имало е и случаи, при които служителят на "Голдмън" информирал конкурентите си за търговски сделка на клиенти. Това неправомерно поведение продължило дори след като друг търговец на "Голдмън" предупредил нарушителя да не споделя конфиденциална информация с "противникови" валутни играчи.

В специално изявление Федералният резерв посочил, че банката "не е успяла да открие и да се справи с проблема за използването на електронните мрежи за обсъждане на търговски позиции с конкурентите и за разкриване на поверителна информация".

Все пак  глобата на "Голдман" е по-малка от наказанията, наложени от нюйоркския щатски надзорник на други банки. Например "Барклейз" плати 485 млн. щ. долара през 2015-а, за да уреди извън съда обвиненията за манипулиране на валутния "спот" пазар. А през миналата година френската "БНП Париба" бе "ужилена" с 350 млн. долара за начина, по който търгува на валутните пазари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във