Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Голдмън Сакс" залага на обвързаните с туризма валути

Стратези на "Голдмън Сакс груп" очакват съживяване на туризма през второто полугодие на 2022-а, което ще засили зависимите от сектора валути. Предпочитанията на банкерите са към активите в тайландски бат, новозеландски долар и египетски лири.   

"Голдмън Сакс" прогнозира, че производственият бранш, който е сегашният двигател на икономическото възстановяване, ще бъде сменен от сектора на туризма и на почивките, защото чуждестранните клиенти вече се връщат на плажовете и в планинските курорти след почти две години въздържание заради пандемията от COVID-19.

Американските банкови анализатори са оптимисти и за паричните единици на държавите, които изнасят петрол, включително за канадския долар, мексиканското песо и руската рубли, и съветват да "се скъсяват"позициите в евро и в австралийски долари. 

В Тайлънд, където туризмът е пълнил една пета от предпандемичния БВП, правителството смята да третира коронавируса като ендемия (бел. ред. - постоянна заплаха) през 2022-а като възстанови нормалните дейности, ускори имунизацията и намали хоспитализациите, коментира официален представител на здравните власти на страната на 4 януари. 

В Испания са налице признаци, че секторът отново се вдига на крака: туристите са похарчили с 678% повече през ноември 2021-а в сравнение със същия месец на 2020-а. Акциите на европейските туристически агенции и компании за почивки поскъпнаха на 4 януари. Книжата на авипревозвачите, включително на собственика на "Бритиш еъруейз" - IAG, както и на туроператора TUI повишиха пазарните си оценки с по над 10%, защото постъпващата информация затвърждава мнението, че "омикрон" по-рядко предизвиква сериозни усложнения..  

В условията на всеобща еуфория и оптимизъм британският паунд се изкачи до 83.62 пенса за едно евро на 4 януари и до 83.57 пенса за евро ден по-късно - най-силните равнища от февруари 2020-а. Извън надеждите, че "омикрон" няма да дерайлира стопанството на Острова, паричните пазари вкарват в цените и очаквано лихвено увеличение с 25 базови пункта през февруари. Това е в рязък контраст с предвижданията за едва 10 базови пункта по-високи лихви в еврозоната до края на годината. 

По оценка на валутни анализатори, паундът е големият печеливш от растящото доверие на инвеститорите в глобалната икономическа перспектива и от повишения им апетит към риска. Същевременно, английската валута е подкрепена и от смелото решение на "Бенк ъф Инглънд" да започне да повишава лихвите още от декември 2021-а въпреки несигурността, произтичаща от разпространението на "омикрон".

Поскъпването на паунда към единната европейска валута насочва вниманието към върховата за 2019-а котировка от 82.77 пенса за едно евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във