Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Голдмън Сакс" вещае ръст на суровините през 2021-а

По-слабият американски долар, растящите инфлационни рискове и търсенето, мотивирано от допълнителните фискални и монетарни стимули на големите централни банки ще доведе до поскъпване на почти всички суровини през 2021-а, прогнозира "Голдмън Сакс" на 22 октомври. Банковите анализатори очакват 28% възвръщаемост на инвестициите в S&P/Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) за период от 12 месеца. Скъпоценните метали ще се "отплатят" със 17.9% доходност, енергията - с 42.6%, индустриалните метали - с 5.5%, докато вложенията в селскостопански стоки ще имат отрицателна възвръщаемост от 0.8 процента.

Пазарите все повече се тревожат от завръщане на инфлацията, посочват експертите на "Голдмън Сакс". Щедрата фискална и парична политика на развитите икономики ще продължи да натиска надолу лихвените проценти и ще провокира интерес към застрахователни инструменти за хеджиране на евентуални инфлационни рискове, което ще повиши търсенето на скъпоценни метали, добавят банкерите.  

"Голдмън Сакс" прогнозира средна цена на златото от 1836 щ. долара за тройунция през 2020-а и 2300 през 2021-а. Очакванията за среброто са, както следва: близо 22 щ. долара за тройунция за тази година и 30 за идната.  

Златото за незабавна доставка се търгуваше за 1918 щ. долара за тройунция в сутрешната търговия на 22 октомври, а среброто - за грубо 25 долара за тройунция. 

Златото, което традиционно се смята за застраховка срещу инфлацията и срещу обезценяването на валутата, е повишило с 26% пазарната си оценка от началото на годината, печелейки от безпрецедентните стимули и близките до нула лихвени проценти в глобален аспект. 

Суровините извън енергийния сектор са склонни към "внезапен скок", защото пазарните баланси се затягат в очакване на силно търсене от Китай и от свързаните с атмосферните условия рискове, посочват анализаторите на "Голдмън Сакс". Те запазват "неутрална позиция" към суровините в краткосрочен план и "свръхтегло" в средносрочен. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във