Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Голдмън Сакс" навлиза на криптопазара 

Централата на "Голдмън Сакс" в Ню Йорк

"Голдмън Сакс груп" обмисля да инвестира в цифрови активи, съобщава сайтът CoinDesk. Акулата от Уолстрийт е поискала информация от поне един играч на криптотерена в края на 2020-а, твърди информационният портал като се позовава на пожелал анонимност източник. Инициативата на "Голдмън Сакс" била част от широка цифрова стратегия на групата. 

Засега представители на банката не са коментирали официално новината. Ако тя се потвърди, това ще е поредната щатска банкова институция, която навлиза в света на виртуалните валути. На 13 януари Офисът за валутен контрол на САЩ - федералната агенция, която упражнява надзор върху изпълнението на законите, касаещи националните банки и клоновете на чуждестранните им конкуренти в страната - одобри учредяването на "Енкъридж диджитъл бенк" като банка за цифрови активи. С което на практика тя стана първата фирма за криптовалути, получила официален федерален лиценз.

Освен на криптопазара, "Голдмън Сакс" задълбава и в сферата на потребителските заеми. Гигантът от Уолстрийт подписа в средата на седмицата сделка за покупка на портфейла от кредитни карти на "Дженеръл мотърс". "Голдмън Сакс" ще стане емитент на кредитната програма на производителя на коли, като дейността трябва да стартира в началото на септември. "Мастъркард" остава мрежата за разпространение на картите. 

"Голдмън Сакс" се надява да увеличи портфейла си от потребителски заеми до 20 млрд. щ. долара през идните години. Като част от тези амбиции банковата група пусна дебютна карта с "Епъл" и дори започна да финансира покупката на ваканционни програми с американската нискотарифна авиокомпания "Джет блу еъруейз". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във