Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Голдмън Сакс": Купувайте суровини сега, тревожете се за рецесията по-късно

"Голдмън Сакс груп" съветва инвеститорите да купуват суровини, защото повечето рецесионни рискове, застрашаващи глобалните пазари, са преувеличени в краткосрочен план и котировките на борсовите стоки ще се повишават в условията на задълбочаваща се енергийна криза и на недостатъчно физически наличности. В анализ за клиентите банковите експерти изразяват мнението си, че "рискът от рецесия извън Европа през следващите 12 месеца е сравнително нисък". И че "суровият петрол, бидейки суровина от последна инстанция по време на недостиг на енергийни източници, ще предизвика обрат в цялата група петролни продукти и ще е привлекателна изходна точка единствено за дългосрочни инвестиции".

Суровините се изкачиха до рекордно високи цени през юни след като нахлуването на Русия в Украйна разстрои производството и предизвика срив на веригите за доставки. Впоследствие атаката отслабна заради опасенията от рецесия и амбициите на големите световни централни банки, включително и на Федералния резерв, да затегнат паричната политика, за да овладеят инфлацията. В края на миналата седмица, в речта си при откриването на годишния симпозиум на централните банкери в Джаксън Хол, щата Уайоминг, председателят на американската централна банка Джеръм Пауъл даде заявка за още лихвени увеличения през текущата полугодие, с която потопи глобалните борсови индекси до едномесечен минимум на 29 август. 

В анализа за клиентите, озаглавен "Купувайте суровини сега, тревожете се за рецесията по-късно", експертите на "Голдмън Сакс" посочват, че фирмените акции могат да понесат загуби, ако инфлацията се задържи висока и че Федералният резерв по-вероятно ще изненада с по-агресивен лихвен ръст". И добавят, че "суровините, от друга страна, са най-добрият за инвестиране клас активи по време на късната фаза на цикъла когато търсенето остава по-високо от предлагането". 

Други водещи банки от Уолстрийт бяха по-предпазливи по отношение на перспективата на борсовите стоки през последните месеци. Сред тях е и "Ситигруп", която предупреди през юли, че котировките на суровия петрол могат да колабират до 65 щ. долара за барел до края на годината, ако настъпи рецесия, която свива потреблението.

В следобедните часове на 30 август фючърсните контракти на суровия петрол сорт "Брент" с доставка през октомври се търгуваха за 101.50 щ. долара за барел, а американският WTI - за малко над 94 долара за барел. 

Все пак, "Голдмън Сакс" признава, че бъдещето няма да е безоблачно, особено ако зелените пари продължат да трупат печалби - тенденция, която прави суровините по-скъпи за притежателите на други валути. Банкерите отчитат, че "макро-рамката е пълна с предизвикателства и че щатският долар може да продължи да поскъпва в краткосрочен план".    

Facebook logo
Бъдете с нас и във