Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Голдмън Сакс" и "Джей Пи Моргън" развързват кесиите

Най-едрите инвестиционни банкови акули на Уолстрийт искат да направят служителите си щастливи и да хвърлят ръкавица на конкурентите си.

"Голдмън Сакс груп" може да увеличи пула си от премии за инвестиционните банкери с около 50%, а "Джей Пи Моргън Чейз" - с 40%, твърдят добре информирани източници. Основанията са, че бизнесът, който обхваща консултирането на сделките по сливания и поглъщания и организирането на публични емисии, обещава да донесе щедри приходи.

Босовете от Уолстрийт са под засилен натиск да са по-щедри след като в края на 2020-а започнаха да разхлабват ограниченията върху възнагражденията в очакване, че пандемичният натиск няма да продължи дълго. Днес са налице доста признаци за успешна и "гореща" година, а висшетоящите мениджъри се изправят срещу служители, които в много случаи се смятат за подценени и са готови да се прехвърлят при конкурентите. 

"Плаща се, за да се задържи персонала, а не само за резултати", посочва ветеранът банкер Ерик Добкин, който работи почти половин век в "Голдмън Сакс" преди да се пенсионира през 2016-а. Той допълва, че "тази година фирмите трябва да надплатят, за да запазят служителите, на които държат най-много".

Инвестиционното поделение на "Голдмън Сакс" постигна 63% ръст на приходите през първите девет месеца на 2021-а спрямо същия период на 2020-а и тласна общата печалба на банката над постиганите досега равнища за цяла година. 

В инвестиционната банка на "Джей Пи Моргън Чейз" пък размерът на получените комисионни скочи с 42% в периода януари-септември. А през четвъртото тримесечие вероятно ще се увеличаи с 35% спрямо същите три месеца на 2020-а, обяви официално банковото ръководство през миналата седмица. Което ще направи периода един от най-успешните за банкерите на "Джей Пи Моргън Чейз". При това, следващата година изглежда доста обещаваща за бизнеса по сливания и поглъщания и сделките с дългови книжа и акции. Което дава основания на банковия мениджмънт да обсъжда увеличение на премиите с 30% и дори с 40%, твърди запознато с въпроса лице. 

Официално потвърждение на информацията на пожелалите анонимност източници няма, но е факт, че двете банкови групи са дръпнали доста по-напред от третия в подреждането по размер на получените през тази година комисионни - "Моргън Стенли". "Голдмън Сакс" е прибрал над 11 млрд. долара, а "Джей Пи Моргън Чейз" - почти 10 млрд. долара, до края на септември срещу под 8 млрд. долара за "Моргън Стенли".

Тази активност нажежи конкуенцията между инвестиционните банки и битката за таланти, като всяка компания се опитва да открадне най-добрите кадри на съперника с обещания за по-добри възнаграждения, по-високи позиции или поне по-добри условия на живот. До октомври почти всички големи американски кредитни институции предупредиха акционерите си, че разходите за компенсации могат да скочат през идните месеци. 

За "Голдмън Сакс" тазгодишните резултати са нещо като завой от 2009-а когато компанията за последен път регистрира рекордни приходи. Тогава обаче успехът бе на страната на банковите екипи от сектора на активите с фиксиран доход, които удвоиха, а някои дори утроиха заплащането си благодарение на пазарния подем след кризисната 2008-а. През 2021-а обаче търговците на този вид инструменти вероятно ще получат постни добавки заради сериозния спад на бизнеса им в сравнение с миналогодишните благоприятни условия на търговия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във