Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Голдмън" ревизира дълбочината на турската рецесия

"Голдмън Сакс груп" прогнозира, че икономическият спад на Турция през тази година вероятно няма да е толкова дълбок, колкото бяха предварителните оценки на банката, но пък дефицитът по текущата сметка ще е по-голям. Икономистите на "Голдмън" прогнозират също, че страната ще трябва да повиши доста съществено лихвените проценти. Просто защото "способността на Турската централна банка да интервенира на пазара намалява в тандем с чуждестранните й валутни резерви и тя ще трябва да затегне паричната политика, за да намали скоростта на вноса, да насърчи притока на капитали и да възпрепятства доларизацията". 

"Голдмън" предвижда, че БВП на Турция ще се свие с 3.5% през 2020-а - доста под първоначално прогнозирания 5-процентен спад, което се дължи отчасти на скока на кредитирането. В резултат на това "по-ограничено намаление" икономистите очакват дефицитът по текущата сметка да нарасне до 4% от БВП през тази година. За да отговори на тази конфигурация Анкара ще трябва да повиши лихвените проценти до 12% в края на 2020-а и до 14% през първото полугодие на 2021-а. Основното препятствие в този аспект, според банкерите, е, че отговорните власти затягат паричната политика прекалено слабо и с голямо закъснение, защото предпочитат да подкрепят растежа - курс, който повишава рисковете за националната валута на страната. Лихвата по едноседмичните репо-сделки е 8.25% от май насам и вероятно няма да бъде променена и на официалното съвещание на централните банкери на 24 септември, прогнозират мнозинството анализатори, анкетирани по въпроса от агенция "Блумбърг". 

За да предотвратят директно лихвено увеличение, турските парични стратези ограничават ликвидността чрез нетрадиционни инструменти след като лирата падна до рекордно ниски стойности през миналите седмици. Средната цена на средствата, които предоставя централната банка, достигна 10.39% в края на миналата седмица срещу 7.34% в средата на юли след като банкерите започнаха да отпускат финансиране чрез ликвидния прозорец при най-високите си лихви. 

Мнението на "Голдмън" е, че Турската централна банка може да продължи да се придържа към този подход и вероятно ще повиши на 24 септември тази ликвидна кредитна лихва до 12% от сегашните 11.25 процента.

По-стриктната монетарна политика би означавала и по-слабо възстановяване на търсенето, което пък ще отслаби икономическия растеж на Турция до само 3.5% през 2021-а, пресмятат експертите на "Голдмън". Финансовото министерство на страната прогнозира през този месец, че растежът на турското стопанство ще е "значително над 5%" през идната година, ако страната не бъде залята от нова голяма вълна от инфектирани от коронавируса. 

Последните резултати от анкета на агенция "Блумбърг" за очаквания "пандемичен" спад на големите глобални стопанства през тази година показва, че единствено Китай има шанс да отчете (макар и слаб) растеж от около 2.5% през 2020-а. Най-дълбок ще е спадът на испанската икономика - грубо 12.5 процента. Прогнозите за Германия са за 7% намаление на БВП през тази година, а за Франция и Италия - от по малко над 10% спад. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във