Банкеръ Weekly

Пари и пазари

"Голдмън" очаква слаба 2019-а

Забавящият се икономически ръст, редуцираните баланси на централните банки и продължаващите изблици на силни пазарни колебания ще направят 2019-а още една лоша година за коригираните съобразно риска приходи от инвестиции с малко безспорни спасителни убежища, коментират стратези на "Голдмън Сакс груп". Все пак те очакват по-добра, макар и все още слаба, доходност от портфейлите, съставени от разнообразни глобални активи.

Мрачната перспектива отговаря на преживелиците на играчите през отиващата си бурна година за финансовите пазари. Инвеститорите търпяха удари от всички страни - от нормализирането на монетарната политика до заплахата от митата за световната търговия и от охлаждането на китайския растеж до усещането, че корпоративните приходи са достигнали върховите си равнища. А при конфигурацията, която някои експерти определят като промяна на режима, облигациите също се оказаха лоша застраховка за акциите, обръщайки надолу с главата класическата стратегия за състава на портфейлите - 60:40.

Стратезите на "Голдмън" съветват вложенията в акции да запазят доминиращото си положение заради положителната доходност на индекса S&P 500 през тази година. Но препоръчват по-голям дял на кеша и по-малко участие на облигациите. Просто защото се очертават все още слаби коригирани съобразно риска приходи от инструментите с фиксиран доход - отрицателна обща възвръщаемост за облигациите с по-силен възходящ натиск върху лихвите и кредитните маржове.

Що се отнася до суровините, "Голдмън" залага на поскъпване на суровия петрол, препоръчва златото и прогнозира отслабване на щатската валута през 2019-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във