Банкеръ Daily

Пари и пазари

Годишната инфлация в САЩ през март е нараснала с 1.9%

Потребителските цени в САЩ през март са нараснали спрямо предходната година с 1.9% на годишна база, а на месечна - с 0.4%, съобщи "Вести Економика". Прогнозите на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за инфлацията в Съединените щати на годишна база през март бяха за 1,8% и 0,3% на месечна.

През февруари 2019 г. потребителските цени в страната са се увеличили с 1,5% на годишна база, а на месечна - с 0,2%. Базовата инфлация в САЩ, с изключение на цените на храните и енергията, през март на месечна база е 0,1%, а на годишна база - 2%. Анализаторите очакваха повишение на цените с 0.2% на месечна база и с 2.1% на годишна база.

През март цените на хранителните продукти в САЩ са се повишили с 0,3% на месечна база и с 3,5% на енергоносителите. На годишна база цените на храните са нараснали с 2.1%, докато цените на енергията са със спад от 4%.

Федералният резерв миналия месец отново заложи на повишаване на лихвените проценти през тази година и подчерта, че възнамерява да прекрати свиването на баланса си от 4,2 трилиона долара до септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във