Банкеръ Daily

Пари и пазари

Годишната инфлация в Русия през март е 5,3%

Годишната инфлация в Русия през март 2019 г. е 5,3%, съобщи ТАСС, позовавайки се на данни на Централната банка на страната.

"През март 2019 г. годишната инфлация възлиза на 5,3%. Наблюдаваното ниво на годишната инфлация отразява увеличението на данъка върху добавената стойност, както и отслабването на рублата и поскъпването на петролните продукти, които се случиха през 2018 г.", заяви регулаторът.

Според оценките на Централната банка на Русия, увеличението на ставката на ДДС до 20% на цените е до голяма степен реализирано, въпреки че някои забавени ефекти все още могат да се проявят през следващите месеци. Руската централна банка на два пъти увеличи лихвите през втората половина на миналата година, предприемайки превантивни мерки срещу инфлацията в очакване на увеличение на ДДС, който влезе в сила на 1 януари.

Годишната инфлация в Русия през февруари показа нарастване до 5,2% – стойност под нивото от 6%, за което Централната банка бе предупредила, че е възможно да се реализира в началото на второто тримесечие. 

"Банката на Русия прогнозира, че местният пик на годишната инфлация ще премине през март-април 2019 г.", отбеляза Централната банка на Русия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във