Банкеръ Daily

Пари и пазари

Годишната инфлация в еврозоната се забави до 0.7% през март

През март инфлацията в еврозоната се е повишила с 0,5% на месечна база, а годишният темп се е забавил рязко - до едва 0,7 на сто, от 1,2% през февруари. Това показват предварителните данни на Евростат.

Забавянето на инфлацията през месеца се дължи главно на силния спад на енергийните цени. С най-висока годишна ставка през март са храните, алкохолът и тютюнът (2.4%, в сравнение с 2.1% през февруари), следвани от услугите (1.3%, в сравнение с 1.6% през февруари) ), неенергийните индустриални стоки (0,5%, стабилно ниво спрямо февруари) и енергията (-4,3%, в сравнение с -0,3% през февруари).

Към момента цените на петрола вече се възстановяват, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Русия Владимир Путин се договориха за преговори за стабилизиране на енергийните пазари. Котировките на суровината се покачиха след достигнатото 18-годишно дъно, тъй като избухването на коронавируса намали търсенето глобален мащаб. Фючърсите на суровия петрол Brent поскъпнаха с 43 цента или с 1.9%, а тези на американския лек суров петрол (WTI) се повишиха с 1.16 долара или с 5.8%, до 21.26 долара за барел.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във