Банкеръ Daily

Пари и пазари

Годишната инфлация в ЕС се забави до 1.6% през февруари

През февруари потребителската инфлация в целия Европейски съюз се е повишила с 0,2% на месечна база, а годишният темп се е забавил до 1,6 на сто, от 1,7% през януари. Инфлацията в еврозоната също отчита забавяне - до 1,2%, от 1,4% месец по-рано. Това показват окончателните данни на Евростат.

Най-ниските инфлационни проценти на годишна база са били регистрирани в Италия (0,2%), Гърция (0,4%) и Португалия (0,5%). Най-високите - в Унгария (4,4%), Полша (4,1%) и Чехия (3,7%).

Данните показват още, че през февруари най-големият принос към темпа на инфлация в еврозоната е дошъл от сектора на услугите (+0,72 процентни пункта), следван от храните, алкохола и тютюна (+0,41 процентни пункта) и неенергийни промишлени стоки (+0,13 процентни пункта). Същевременно цените на енергията са отнели 0,03 процентни пункта от ръста на инфлацията.

Колкото до България, тя е една от страните със сравнително високо ниво на показателя, отчитайки ускорение на инфлацията до 3,1% през февруари,  от 3,4% през предходния месец.

От "Евростат" заключват, че в сравнение с януари, годишната инфлация е спаднала в двадесет и една държави членки, останала е стабилна само в една и се е покачила в пет.
 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във