Банкеръ Daily

Пари и пазари

Глобалните преки чуждестранни инвестиции се сринаха с близо 50%

В резултат на COVID кризата, глобалните преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) спаднаха с 49% през първата половина на 2020 г. спрямо същия период на 2019-а. Това се посочва в доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD). От него става ясно и, че се очаква в рамките на цялата настояща година в резултат на опасенията за дълбока икономическа рецесия спадът да достигне до 40%. 

Нетният поток от преки чуждестранни инвестиции към европейските икономики за първи път е станал отрицателен и е спаднал до минус 7 млрд. долара от плюс 202 млрд. долара година по-рано. Преките инвестиции към САЩ пък са намалели през първите шест месеца на 2020 г. с 61% до плюс 51 млрд. долара, съобщава Ройтерс, цитирайки доклада на UNCTAD.

Глобалните ПЧИ са отбелязали спад, тъй като мултинационалните компании са отложили инвестициите, за да съхранят парични средства.

"Глобалните преки чуждестранни инвестиции за първите шест месеца на годината спаднаха почти наполовина, като този спад е по-драстичен, отколкото очаквахме за цялата 2020-а", заяви на пресконференция Джеймс Джан, директор на инвестиционното и корпоративното подразделение на UNCTAD. Очаква се ПЧИ да намалеят с 30 до 40% тази година и "по-умерено" с 5 до 10% през 2021 г., отбеляза той.

Данните на UNCTAD обхващат трансграничните сливания и придобивания, новите инвестиционни проекти на зелено и сделките за финансиране на проекти.

Според доклада най-тежко са засегнати индустриализираните държави, които обикновено представляват около 80% от глобалните транзакции, като при тях инвестиционните потоците са спаднали до 98 млрд. долара - ниво, наблюдавано за последно през 1994 година.

Сред основните получатели на ПЧИ през 2019 г., най-силно намаление е отчетено в Италия, САЩ, Бразилия и Австралия, докато единствено Китай променя тази тенденция.

"Китайските ПЧИ остават относително стабилни. През първата половина на годината спадът беше наистина скромен и всъщност според последните данни, за първите 9 месеца общо тази година ПЧИ в Китай се увеличиха с 2,5 на сто", посочи Джеймс Джан.

Най-големите преки чуждестранни инвестиции в Китай са в областта на услугите за електронна търговия, в специализирани технологични услуги и изследвания и разработки, отбеляза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във