Банкеръ Daily

Пари и пазари

Глобалните доставки на смартфони спадат с цели 38% за година

Глобалните доставки на смартфони са спаднали с цели 38% през февруари - от 99,2 млн. до 61,8 млн. устройства. Това е най-големият спад в историята на пазара на смартфони, сочи нов доклад на Strategy Analytics.

Данните показват как коронавирусът, който промени ежедневието и веригата за доставки на електроника в Китай, засяга пазара. Доставките до дистрибуторите намаляха в Китай и като цяло отбелязаха голямо понижение в Азия, след като работния процес беше преустановен и хората трябваше да останат по домовете си, информира CNBC.

"Започнахме да проследяваме пазара на смартфони от 2003 г. Това е най-големият спад в историята“, заяви Линда Суй, анализатор от Strategy Analytics.

Статистиката също така предвещава предстоящи проблеми на пазара на смартфони, след като държавите стопираха своите икономики, за да забавят разпространението на вируса. Пандемията "нарани" както доставките, така и търсенето, показва докладът. Заводите в Азия не успяват да произвеждат телефони както обикновено поради задължителните закривания на фабриките и невъзможността за осигуряването на ключови компоненти от веригата на доставки.

От друга страна, хората, които се самоизолират или са задължени да останат у дома, е много по-малко вероятно да си купят нови устройства, което нарушава търсенето. Спадът се наблюдава във всички ценови категории, а не само при скъпите и масовите за пазара модели, посочва още Суй.

Apple, най-големият производител на смартфони в света за четвъртото тримесечие на 2019 г., затвори магазините си извън Китай за неопределено време и предупреди през февруари, че епидемията от коронавирус ще ограничи доставките на iPhone. Междувременно Samsung, който заема второто място, също затвори своите магазини.

И докато останалата част от света все още се бори с вируса, Китай бавно се връща към обичайния работен режим. Вече всички магазини на Apple в страната отвориха врати отново. "Въпреки слабите признаци на възстановяване в Китай, ние очакваме глобалните доставки на смартфони като цяло да останат слаби през март 2020", заключват от Strategy Analytics.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във