Банкеръ Daily

Пари и пазари

Глобалният оптимизъм потопи йената

Японската йена падна до най-ниската си за последните пет години котировка към щатския дола след като растящият оптимизъм за световния растеж провокира скок на доходността на американските облигации и помрачи чара на спасителните активи. Японската валута загуби 0.5% от пазарната си оценка към зелените пари на 4 януари - до 115.89 йени за един щ. долар - най-слабата стойност от януари 2017-а. Това поевтиняване последва 10-процентния спад на йената през 2021-а - най-големият годишен срив за последните седем години. 

Валутни стратези отдават тази слабост на всеобщото мнение, че вариантът "омикрон", макар и разпространяващ се с огромна бързина, ще е по-безопасен от предшественика си "делта" и вероятно ще е по-малко бреме за глобалния икономически растеж. Този оптимизъм повиши доходността на базовия десетгодишен американски правителествен дълг с 13 базови пункта на 3 януари - до 1.64% - ниво, на което ден по-късно затвори пазарът. 

Японската парична единица е била най-губеща сред валутите на страните от Г-10 през 2021-а заради щедрата парична политика на "Бенк ъф Джъпен", която все повече се отдалечава от стратегиите на конкурентите, предвиждащи нормализиране от пандемичните стимули. Валутни експерти препоръчват да се продават йени в процеса на разширяване на лихвените диференциали.  

Хеджинговите фондове са на къси позиции в йени от февруари 2021-а, въпреки че са закрили почти две трети от тях през последните два месеца когато валутата отслабна, сочат данни на щатската Комисия за търговия на фючърсни контракти. Дори някои от най-консервативните японски инвеститори, каквито са животозастрахователите, залагат на по-силен долар. Девет от най-големите компании от бранша са увеличили общия обем на деноминираните в зелени пари активи с над 2% - до 370.7 млрд. долара през фискалната година, приключила на 30 септември 2021-а, по официални данни от подадените от тях документи.

Мнозинството валутни играчи прогнозират по-нататъшна слабост на японската парична единица. Стратезите на "Креди агрикол" очакват 118 йени за един щ. долар до средата на 2022-а. Същото равнище, но през четвъртото тримесечие виждат колегите им от "БНП Париба" и "Комерцбанк". "Мидзухо банк" предвижда японската валута да слезе до 119 йени за един долар до края на септември, а анализатори на "Уникредит" прогнозират 120 йени за един щ. долар в средносрочен план.

Техническите анализатори пък посочват, че пробив на ключовото техническо ниво на съпротива от 116.35 йени за долар ще открие пътя за тестване на 118.66 йени за долар - най-високата стойност от декември 2016-а.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във