Банкеръ Daily

Пари и пазари

Глобалната икономика ще се възстанови през втората половина на 2020 г.

Глобалният растеж ще се възстанови през втората половина на 2020 г., когато напрежението около търговската война между Вашингтон и Пекин отслабне, а паричните политики на централните банки влизат в сила. Това мнение изрази Адриан Зуерхер, ръководител на звеното за разпределението на активите на APAC в Главното инвестиционно управление на UBS Global Wealth Management.

„Има много мъгла около търговията, което влияе на прогнозата ни за икономически растеж,“ заяви експертът пред CNBC. Тарифите, които САЩ и Китай наложиха един на друг, са сред „ключовите рискове за пазарите“, посочи Зуерхер. Предвид несигурната среда в момента, експертът съобщава, че глобалният растеж ще има „значително възстановяване през втората половина на 2020 г., особено през четвъртото тримесечие“.

Двете страни се споразумяха за „първа фаза“ от търговската сделка през октомври, но официалните представители в Пекин казват, че не предвиждат преговори по „втората фаза“ преди изборите в САЩ, отчасти защото искат да проверят дали президентът Доналд Тръмп ще спечели втори мандат. Самият Тръмп потвърди мнението им, като каза през тази седмица, че "може би е по-добре да изчакаме до изборите през 2020 г., за да постигнем търговска сделка с Китай".

"Виждаме, че американската икономика всъщност се забавя и виждаме сравнително голям шанс за сделка по "първа фаза". Може декемврийските тарифи да бъдат изтласкани или всъщност дори премахнати. Това би трябвало да е достатъчно, за да може икономиката бавно да се възстанови “, каза Зуерхер.

Следващият тарифен срок е 15 декември, но все още не е сигурно дали двете страни ще подпишат официално споразумение преди тази дата. Ако САЩ и Китай не успеят да постигнат сделка до средата на декември, тогава ще влязат в сила допълнителните американски налози върху китайския износ.

Откакто двете най-големи икономики в света започнаха търговската си война в началото на 2018 г., в Азия се наблюдава тенденция към спад, посочи експертът, но търговията не е единственият фактор за глобално забавяне. С наближаването на края на 2019 г. Зуерхер вярва, че централните банки по света са се върнали „към печатането на пари, разширяване на балансите си и намаляване на лихвите“, което ще окаже положително влияние върху световната икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във