Банкеръ Daily

Пари и пазари

Глобалната икономика: Има рискове, но няма неминуема опасност от криза

Федералният резерв смени политиката си на 180 градуса само за дванадесет месеца и започва новата година с над 400 млрд. долара допълнително финансиране плюс намеренията да продължи да осигурява ликвидност за финансовата система. Тази политика на стимули доведе до много по-силно представяне на цените на активите /акции, недвижими имоти и други/ в сравнение с икономиката. Настроенията на финансовите пазари са позитивни и преди изборите за президент в САЩ се очакват нови данъчни облекчения, и положителни ефекти върху растежа. Много сектори в индустрията срещат затруднения, но вероятността от глобална рецесия все още е ниска. Това са прогнозите на анализаторите на "ЕЛАНА Трейдинг" за 2020 година.

Къде са рисковете за глобалната икономика?

Растеж, който се подхранва с нови дългове, не може да е устойчив продължително време. Централните банки поддържат достъпа до евтин кредит и единственият начин да запазят статуквото, е лихвата да е по-ниска от инфлацията и растежа, за да може задлъжнелите компании и потребители да не фалират. Затова опасностите пред пазарите са свързани с всичко, което може да свали растежа или да принуди централните банки да покачат лихвата. Извънреден риск е, например, заразата с коронавирус в Китай, което може да свали допълнително икономическия растеж, защото ограничаването на транспорта влияе на веригата от доставки.

Индустрията е слабото звено на световната икономика. Въпреки очакваното краткотрайно възстановяване, спадът й може да се пренесе върху други сектори и да доведе до сътресения във финансовата сфера чрез корпоративните или потребителски дългове. Затова инвеститорите трябва да следят сигнали, като, например, покачване на рисковата премия на корпоративния дълг или на еврото спрямо долара. Това ще означава, че капиталите се отдръпват от финансирането на корпорациите и ще бъде края на този цикъл. Добрата новина е, че няма неминуема опасност от криза и периодът на експанзия може да бъде удължен с година-две.

Злато: Цената ще достигне 1 750 долара за тройунция до края на годината

Златото се покачваше през миналата година, когато глобалната икономика вървеше надолу, но и поскъпна по време на експанзията на баланса на Федералния резерв от октомври досега. Благородният метал се възприема като защита от инфлация и обезценка на парите, а не само срещу спад на пазарите. Това е тенденция, която ще се запази през следващите години и евентуално ще доведе до цена от 2 000 долара за тройунция. Не очакваме това ниво да бъде достигнато през 2020 г., но златото трябва да присъства в портфейлите на инвеститорите като застраховка от рисковете.

Прогнозата на анализаторите от ЕЛАНА Трейдинг за цената на златото е 1 750 долара за тройунция до края на годината. Всяко извънредно събитие носи потенциал за още по-силно покачване, но основният сценарий е златото да расте в очакване на монетарните стимули на Федералния резерв. Всеки спад в цената от поне 100 долара ще бъде възможност за покупка на злато и добавяне към инвестиционния портфейл с цел намаляване на пазарния риск.

Петрол: Цената ще се движи между 45 и 60 долара

Петролният пазар намери баланс в много широк диапазон на цената си. За щатския сорт WTI това е между USD 50 и USD 66, а за сорта Брент е между USD 55 и USD 70. През 2020 г. е възможен тест на горната граница, но е малко вероятно да бъде изместена нагоре, докато глобалният растеж остава слаб и страните от ОПЕК доставят достатъчно количество петрол. От друга страна, всяко опасение за световната икономика ще води до натиск надолу.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг прогнозират движение на цената в диапазона USD 45 - USD 60 долара през тази година, която да приключи в края на 2020 г. близо до максимума си при позитивно развитие на световната икономика.

Акциите: Технологичните акции продължат да движат индексите нагоре

Корекция в началото на годината ще създаде базата за следваща вълна на покупки и растеж на акциите на международните пазари. Позитивните очаквания се дължат на политиката на Федералния резерв плюс данъчните облекчения на Тръмп преди изборите през ноември. Оценката на акциите вече отразява прогнозите за нарастване на корпоративните печалби в средата на годината и силен растеж на резултатите след това. Големите технологични компании водят пазара нагоре, което принуждава фонд мениджърите на активно управляваните фондове да купуват повече от тях, за да догонят представянето на индексите. Акциите на Facebook, Amazon, Apple, Google и Microsoft ще продължат да растат по-бързо и да движат пазара нагоре. 

Според анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг оптимистичният сценарий за акциите е най-високата стойност на индекса S&P 500 през годината да достигне 3600 пункта (11% ръст за годината), което да е следствие на политиката на Федералния резерв и прекомерния апетит към риск. Euro Stoxx 50 ще надхвърли 4000 пункта (6% ръст за годината), като се очаква изоставане на европейските акции от американските. Засега евентуалните корекции от 5-10% са възможност за покупки.

Рисковете не трябва да се игнорират. Сигнал за проблеми с индексите ще може да се види във всяко осезаемо повишаване на доходността на правителствените книжа или спад на долара. Корекциите ще се ограничават до 200-дневните пълзящи средни и едва затваряне на месечна база под тях ще е знак, че навлизаме в мечи пазар. Върхът на икономическия цикъл е времето на най-големи печалби, но и на най-висок риск.

Съвети за структурата на инвестиционния портфейл през 2020 г.

Разумният подход при стратегия за покупка и задържане с хоризонт от няколко години напред е да се търси баланс на риска чрез инструменти с фиксиран доход и злато. В портфейл само от акции може да се включат компании от дефанзивни сектори, които носят висок дивидент, каквито са компаниите от фармацевтичния сектор и този на комуналните услуги. Инвестициите в големите технологични компании ще носят висок доход при растеж на пазара. Делът на рисковите книжа може да се увеличава при всяка корекция, но само при доказателства, че няма влошаване на условията за финансиране и изтегляне на ликвидност от централните банки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във