Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Glencore и Vitol наддават за Hellenic Petroleum

Консорциумът обединява девет дъщерни дружества в различни сектори на енергетиката. Той развива дейност не само в Гърция, но и в шест държави на Балканите, сред които и България.

Двама кандидат-купувачи са останали в процедурата за продажба на не по-малко от 50.1% от активите на петролната компания Hellenic Petroleum SA. Тя бе обявена от гръцкия приватизационен фонд (HRADF) през април. Раздържавяването ще се извърши на два етапа. До 18 май заинтересованите претенденти (петима) заявиха своите намерения. Сега в наддаването остават англо-швейцарската Glencore и швейцарската Vitol, които са получили покана за участие и в следващата фаза на процедурата.

Основана през 1998 г., Hellenic Petroleum SA е най-голямата търговска и индустриална група в Гърция и играе решаваща роля в развитието на енергийния сектор в региона на Югоизточна Европа.

Приватизацията на компанията е част от мерките, които Атина трябва да предприеме по искане на кредиторите за намаляване на държавното участие в енергетиката. Това е една от най-големите приватизационни сделки в съседна Гърция от 2010 г. насам. Раздържавяването бе едно от условията при споразумението с кредиторите.

Ключови акционери в компанията са Paneuropean Oil and Industrial Holdings SA с 45.47% от капитала (част от фамилния холдинг Latsis) и Гръцкият приватизационен фонд с дял от 35.48 процента. Останалите книжа са в ръцете на гръцки институции (11%) и частни инвеститори (8%). В началото на април основните акционери постигнаха споразумение за продажба на Hellenic Petroleum, като държавният фонд ще предложи 20% от дяловете си в петролната компания, а Paneuropean Oil - 30.1 процента.

Hellenic Petroleum управлява веригата бензиностанции "ЕKO" в България. Дружеството предвижда да инвестира у нас между 8 млн. и 9 млн. евро през тази година, включително и в изграждането на първата бензиностанция, която ще работи изцяло на самообслужване. През следващите месеци веригата "ЕКО" ще предложи възможност за зареждане на електроавтомобили в два свои обекта в страната. Единият от тях в столицата, а другият - на магистрала "Тракия" до Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във