Банкеръ Daily

Пари и пазари

Главата на германските профсъюзи предупреждава за промишлени фалити

Водещи германски промишлени сектори могат да колабират заради орязаните доставки на руски природен газ, предупреди висш представител на водещото профсъюзно обединение на страната преди кризисните преговори с канцлера Олаф Шолц, които стартират на 4 юли. 

В интервю за германския вестник "Билд ам зонтаг" Ясмин Фахими - ръководителка на Германската федерация на профсъюзите - подчертава, че "заради газовия недстиг цели индустриални сфери са застрашени от трайно прекратяване на дейността: алуминиевата, стъкларството, химическия бранш". Тя допълва, че "подобен срив може да има огромни последствия върху националното стопанство и пазара на труда в Германия".

Леярната "Зимпелкамп" е сред множеството компании от германския промишлен сектор, които ще бъдат тежко засегнати от спирането на руския енергиен внос, най-вече на природния газ. Тя произвежда различни части, включително за съоръжения от сектора на възобновяемата енергия, и е сред малкото в Европа, които могат да изливат елементи с тегло до 300 тона. Говорител на "Зимпелкамп" коментира, че прекъсванията в снабдяването с природен газ за Германия може да спре работата на голяма част от фирмените производствени мощности. Да не говорим, че леярната отдавна има сериозни проблеми от многократното увеличение на цените на суровините, включително на желязото за скрап, никела, алуминия и други метали, предизвикано от въведените от Запада санкции срещу Русия. 

Енергийната криза вече е качила инфлацията до рекордно високи равнища, посочва госпожа Фахими и призовава за ценови таван на енергията за домакинствата. Растящите разходи за въглеродни емисии пък означават допълнителен товар за индивидуалните и за бизнес протребителите, а кризата може да предизвика социални и трудови вълнения.    

Министърът на икономиката Роберт Хабек заяви на 2 юли, че Берлин работи по различни варианти за справяне с препускащите разходи както за енергийните дружества, така и за техните клиенти, без да дава подробности за обсъжданите идеи. Хабек очаква поредица от фалити на доставчици на комунални услуги, които могат да активират правна клауза, разрешаваща им да прехвърлят ценовия ръст извън договорените условия. Засега Берлин се въздържа от въвеждането на тази мярка, която би могла да доведе до "незабавна ценова експрозия" за потребителите и правителството работи по алтернативни пътища. "Ако една или няколко компании фалират, това ще предизвика ефекта на доминото, който много бързо ще отключи дълбока рецесия", каза Хабек. Той предупреди още през юни, че свиването на руските газови доставки може да доведе до по-дълбоки сътресения и оприличи случващото се на ролята на "Лиймън брадърс", чийто фалит през септември 2008-а беше тригер за последвалата световна финансова криза.   

Русия редуцира с 60% потоците от синьо гориво през газопровода "Северен поток". Подаването ще спре напълно след няколко дни когато тръбите влизат в планов ремонт и поддръжка. Германия таи сериозни съмнения, че след приключването му доставките няма да бъдат възстановени и полага героични усилия да се еманципира от руската суровина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във