Банкеръ Daily

Пари и пазари

ГКПП Златоград-Термес-Ксанти съживи бизнеса и разви туризма в региона

Поглед към старинната част на Златоград

В Златоград отбелязаха десетата годишнина от официалното откриване на четвъртата пресечна точка между България и Гърция - ГКПП Златоград – Термес - Ксанти, съобщиха от общината.
През изминалите години дейността на контролно-пропускателния пункт с южната ни съседна страна благоприятства за развитието на местната икономика. Разширили са се контактите с гръцката страна, създадени са и много възможности за бизнес, за развитието на туризма, за малкия и средния бизнес в региона. Златоград и регионът са се утвърдили като устойчива туристическа дестинация, не само за български, но и за чуждестранни туристи.
Доказателство за необходимостта и важността от съществуването на ГКПП Златоград - Термес - Ксанти са преминалите милиони пътници през граничния пункт, съживяването на икономиката, туризма, търговията от двете страни на границата.

През изминалата 2019 година преминалите през пункта моторни превозни средства са около 129 642 и приблизително 344 206 човека. От деня на откриване на ГКПП през януари 2010 г. досега са преминали приблизително 1 419 704 моторни превозни средства и близо 4 368 725 пътници. Наблюдава се тенденция на ръст в потока от преминаващи с около 3% на година, отбелязват от община Златоград.

Съвместно с побратимената гръцка община Нестос, Златоград изпълнява и значими проекти по европейската програма за трансгранично сътрудничество Интеррег.

С откриването на ГКПП Златоград-Термес, наричан и Златоград - Ксанти, разстоянието до Бяло море и град Ксанти в Гърция се скъсява значително. Разположен е югозападно от Златоград, на 3.5 км от гръцкото село Лъджа (на гръцки: Термес) отвъд границата. В близост до граничния пункт е връх Костадин.

Златогра̀д е най-южният град в България. Той се намира в област Смолян и е в близост до границата с Гърция. Градът е втори по големина в областта след Смолян и е административен център на едноименната община. Всяка година през месец май тук се провежда фестивал на чевермето.

Златоград се намира в южната част на Родопите в долината на река Върбица. Градът е на около 300 км югоизточно от София, на 60 км от областния град Смолян и на 6 км северно от граничния пункт ГКПП Златоград - Термес, през който се стига до гръцкия град Ксанти.

Златоград като населено място се характеризира с най-малката надморска височина в своята община - от 420 до 550 метра.

ГКПП Златоград - Термес е изграден за преминаване и обслужване на малогабаритни камиони и леки коли. Граничният контрол се извършва от български и гръцки полицаи на принципа на "обслужване на едно гише". С разкриването на граничния пункт времето на пътуване от Златоград до Ксанти е съкратено на около един час. От Ксанти по магистрала А2 се стига до Солун и до гръцко-турската граница. ГКПП Златоград - Термес е част от трансграничния коридор Златоград - Термес - Ксанти.

Лъджа или Долна Лъджа (на гръцки: Термес), известно и като Баня, Нагорно махале, както и с турската форма Елидже или Илича, е родопско село в Гърция, Западна Тракия. Самото село е разположено в непосредствена близост, на 3.5 километра от границата с България.

Селото носи името си (както турското Илича, така и днешните гръцко Термес и българско Баня) от минералните извори, които се намират в цялата му околност.

С ГКПП Златоград - Термес е отворен пътя, който свързва селото и град Ксанти с Аламовци и Златоград, от българската страна на границата.

Край село Лъджа е единственото в Родопите светилище на персийското божество Митра. Скалният релеф е открит в 1915 г. от проф. Богдан Филов. Намира се на около 50 м от чешмата при най-северната точка на завоя на пътя Ксанти-Златоград, източно от отбивката за село Баня, като има указателна табела на пътя.

Професор Любомир Милетич споменава в свое изследване, че към 1912 година селото е обитавано от помаци. Жителите на селото и днес са българи мюсюлмани.

Ксанти или Скеча (на гръцки Ксанти, на турски Искече) е град в Североизточна Гърция, област Източна Македония и Тракия. Намира се в Беломорска Тракия, в подножието на Руен планина (част от южните склонове на Родопите).

Старото българско име на града е Царево. Ксанти, заедно с Гюмюрджина (Комотини) и Дедеагач (Александруполи), е сред главните градове на историческата област Западна Тракия.

На 24 януари тази година предстои да бъде даден официален старт на строителните дейности на ГКПП Рудозем - Ксанти със символична първа копка, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във