Банкеръ Daily

Пари и пазари

Гигантският пенсионен фонд на Исландия причинява главоболия у дома

Исландия понася неудобствата, придружаващи изключително успешната й пенсионна система с впечатляващи спестявания за бъдещите пенсионери, която неотдавна бе окачествена като най-добрата в света. Активите й в момента са почти двойно по-високи от БВП на островната държава и правителството обмисля да позволи на инвестиционните мениджъри да започнат да ги разнообразяват с покупки на повече задгранични книжа. Което провокира предупреждението на исландските централни банкери за по-голяма бдителност. В момента националното законодателство ограничава до 50% дела на вложенията в чуждестранни инструменти. 

По официални данни на финансовото министерство на Исландия общият обем на спестените средства за пенсии е 6.4 трлн. крони (49 млрд. щ. долара). Което прави почти невъзможно ограничаването на инвестиционните възможности до вътрешния пазар. 

Зависимата от туризма островна държава отдавна е арена на периодично повтарящи се цикли на възход и погром. Трусовете, които последваха колапса на "Лиймън брадърс" през есента на 2008-а, поразиха прекалено раздутия й банков сектор, почти заличиха вътрешния фондов пазар и нанесоха над 20% загуби на пенсионната й система. Което наложи въвеждането на по-стриктни правила и финансова дисциплина. 

Днес, някои фондове, доближили тавана за чуждестранни вложения, призовават все по-гласовито за повишаването му. Председателят на централната банка - Асгеир Джонсън, обаче опонира, че всяко увеличение на задграничните инвестиции на пенсионните фондове трябва да бъде диференцирано и да отговаря на развитието на националната икономика. Защото прекалено драстични промени рискуват да дестабилизират кроната точно когато Исландия се възстановява от пандемичния спад на задгранични посетители. В интервю за медиите банкерът посочва, че страната трябва да спечели валутата, която инвеститорите използват за задгранични вложения като продаде риба или други експортни пера извън туризма. 

Исландската централна банка сключи пакт с пенсионните фондове през миналата година да прекратят инвестициите в чуждестранни активи за шест месеца - в зенита на пандемията, за да защитят валутния курс на кроната и да редуцират колебанията й. Междувременно, исландската пенсионна система изпревари всичките си съперници от Глобалния пенсионен индекс на Институт "Мърсър СФА" още при дебюта си в 13-о му годишно издание (резултатите от което бяха публикувани на 19 октомври), измествайки дългогодишните лидери Нидерландия и Дания. Силата на Исландия произтича от "сравнително щедрата" държавна пенсия и добре управляваната и регулирана частна система, покриваща всички служители, които превеждат голям дял от доходите си. 

Работещите исландци, включително на договори и на непълен работен ден, трябва да отчисляват поне 12% от заплатите си за пенсия. Трудовите договори на мнозинството служители задължават пенсионниятпринос да е 15.5%, от които 11.5% поемат работодателите.   

Въпреки че задграничните активи на пенсионните фондове са нараснали рязко по време на кризата заради мощния ръст на глобалните фондови борси, нетните покупки на чуждестранна валута са намалели, отчете централната банка през миналия месец. Някои фондове са достигнали задграничните си лимити като дял от общия размер на инвестициите и са били принудени да анулират някои от тях. 

В тази връзка Асоциацията на исландските пенсионни фондове предлага едностранно премахване на инвестиционния таван или, като алтернатива - вдигане на тавана до диапазона 60-65 процента. Финансовото министерство подготвя оценка на казуса и очаква от правителството да го реши в рамките на първата година от управлението си, въпреки че е наясно с риска. 

Повечето държави са увеличили дела на задграничните инвестиции на пенсионните спестявания през последните десет години. Сред малкото изключения, предпрочели противоположен подход, са Швеция и Великобритания.

Исландия е с най-малко бедни сред лицата над 66-годишна възраст - едва 2.8% от тях са под линията на бедност. Следва Дания с 3%, Нидерландия - с 3.1%, Франция - с 3.4%, при средно 13.5% за ОИСР. В САЩ коефициентът е 23.1%, в Китай - 39%, в Южна Корея - 43.8 процента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във