Банкеръ Daily

Пари и пазари

Gestamp иска да инвестира 23.5 млн. лв. в българския бизнес на Viohalco

Испанската компания Gestamp North Europe Services възнамерява да инвестира 23,5 милиона лева в придобиването на дялово участие в българския бизнес на белгийския производител на алуминиеви профили Viohalco, съобщава SeeNews.

Фирмата Gestamp планира да придобие дялово участие в косвено притежаваните от Viohalco предприятия "Етем Аутомотив България" и "Етем Алуминиум Екстружънс" чрез увеличаване на капитала на двете компании, според документи в българския търговски регистър. "Етем Аутомотив България" и "Етем Алуминиум Екстружънс" бяха отделени миналия месец от "Етем България" - изцяло притежавано дъщерно дружество на Viohalco. Те са активни в производството на екструдирани алуминиеви профили и допълнителната обработка на алуминиеви профили за автомобилната индустрия в тях.

Капиталът на "Етем Алуминиум Екстружънс" ще бъде увеличен с 18.58 млн. лв. до 37.92 млн. лв., а капиталът на  "Етем Аутомотив България" ще бъде увеличен с 4.89 млн. лв. до 9.59 млн. лв. След увеличението на капитала, базираната в Испания Gestamp North Europe Services ще контролира 49% дял в "Етем Алуминиум Екстружънс" и 51% от "Етем Аутомотив България", според прогнозите на SeeNews.

По-рано тази година от Viohalco заявиха, че "Етем България" ще създаде две съвместни предприятия с Gestamp, които ще се фокусират върху екструдирането и обработката на алуминиеви профили за автомобилната индустрия. През следващите три години ще бъде реализирана инвестиционна програма от около 30 милиона евро за инсталиране на нова екструзионна линия и свързаните с нея машини за по-нататъшна обработка на алуминиеви профили в България, добавиха тогава от испанската компания.

Производствената база на "Етем България" надхвърля 35 000 тона годишно.

Viohalco е белгийска холдингова компания, а нейните дъщерни дружества са специализирани в производството на изделия от алуминий, мед, кабели, стомана и стоманени тръби. Със своите производствени мощности в Гърция, България, Румъния, Русия, Австралия, Северна Македония, Турция, Обединеното кралство и Холандия, компаниите Viohalco заедно генерират годишен приход от 3,7 милиарда евро.

Gestamp Automocion се фокусира върху проектирането, разработването и производството на метални компоненти и структурни системи за автомобилната индустрия. Портфолиото на продуктите на компанията включва кожени панели, конструктивни и корпусни компоненти, шаси, брони и напречни греди на таблото. Сред клиентите му са Volkswagen, Renault-Nissan, PSA, Daimler, General Motors и BMW.

Facebook logo
Бъдете с нас и във