Банкеръ Daily

Пари и пазари

Германските регулатори обследват управленската върхушка на "Дойче банк"

Финансовите контролни органи на Германия са поискали повече информация за ролята на президента на "Дойче банк" - Карл фон Рор - в банковия бизнес за управление на активи. Това е част от по-широкото разследване на твърденията за огласяване на неверни данни за "зелената" стратегия на поделението DWS Group на кредитора, твърдят запознати с въпроса лица. 

Германският финансов регулатор BaFin се е свързал с "Дойче банк", за да проучи ролята на Фон Рор като председател на надзорния съвет на DWS Group. В това си качество той е получил оплаквания от вече уволнената ръководителка на звеното за стабилна и щадяща околната среда политика на поделението за управление на активи, съдействал е за организирането на проверка за уволнението й (която не е открила нарушения на DWS) и е подписал годишния отчет на DWS. Именно той в момента е обект на разследване за предполагаеми неверни и надути твърдения на мениджъра на активи, че изпълнява критериите за социално, природосъобразно и отговорно корпоративно управление (ESG), по които инвеститорите преценяват дали да правят вложения в съответното дружество. 

Германският финансов контрол вече е стигнал до най-високите нива на управление на "Дойче банк". BaFin и отговорните американски власти, включително Комисията за ценни книжа и фондови борси, започна проверки в DWS след като предишният шеф на звеното за устойчива и отговорна инвестиционна политика Дезире Фикслер обвини шефовете, че са подали нереална и надута информация за ангажиментите да спазват критериите за устойчиво и природосъобразно финансиране. 

DWS определя твърденията на госпожа Фикслер като "необосновани". Фон Рор, BaFin и "Дойче банк" отказват официален коментар на твърденията на пожелалите анонимност източници. Проверките в DWS обаче отекнаха в целия европейски сектор за управление на инвестиции и фирмите започнаха нервно да преглеждат огласените си материали за ESG, за да бъдат сигурни, че не са уязвими на подобни правни рискове. 

След обвиненията на Фикслер надзорният съвет на DWS е упълномощил одитора "Прайсуотърхаус Купърс" като трета независима страна да провери информацията за подправени данни и не е открил никакви нарушения.

Въпреки това нейните твърдения успоредно с разследването на регулаторите от САЩ и Германия са сериозен удар върху главния изпълнителен директор на DWS - Асока Вьорман, чийто договор като шеф на поделението за управление на активи бе подновен в края на март след публикуването на годишния счетоводен отчет. Както и за шефа му - главният изпълнителен директор на "Дойче банк" - Кристиян Сюинг. И двамата се стремят да използват препоръките за фирмите им като коректни изпълнители на критериите на ESG като начин да спечелят бизнес от този все по-привлекателен пазар. И Сюинг и Вьорман нееднократно са заявявали в интервюта, срещи с инвеститори и на конференции твърдите си ангажименти към устойчивото и природосъобразно финансиране. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във