Банкеръ Daily

Пари и пазари

Германските банки се опитват да създадат крипторай

Съгласно новите закони за борба с изпирането на пари няколко германски банки се стремят да искат регулаторите да предлагат услуги за цифрови активи.

Местният вестник "Ханделсблат" съобщи, че Федералният орган за финансов надзор в Германия се занимава със заявления от 40 банки, които искат да станат регулирани попечители на криптовалута. От януари тази година новото законодателство позволява на банките да разширяват своите предложения извън традиционните ценни книжа като акции и облигации, за да включват криптовалути като биткойн, етер и др.

"Благословия и проклятие"

Така отбелязва немското издание "Ханделсблат" новото законодателство. То дава на институциите, които вече са се занимавали с цифрови активи, преходен период, който ще продължи до ноември 2020 г. Въпреки това всички участници на пазара трябва да регистрират своя интерес в регулатора най-късно до края на март.

Обемът на заявленията е надминал очакванията на финансовото министерство в Германия. Депутатът Франк Шефлер от Свободната демократична партия каза пред репортери: "Пазарът се разраства по-бързо, отколкото прогнозира Федералното министерство на финансите. Това е благословия и проклятие. Голямото търсене показва, че все повече и повече фирми приемат блокчейн технологията, но може също да се види, че това е резултат от новото законодателство". 

Новото законодателство обхваща гама от криптовалути до токени, класифицирайки ги като цифрови изображения на стойност, които нямат статут на законно платежно средство. Сред първите институции, които кандидатстват да бъдат регулирани попечители на криптовалута, е Solaris Bank, която е основана за криптовалутен бизнес.

"От година и половина се занимаваме интензивно с темата за криптовалутата. Новият регламент в новия Закон за пране на пари е подходящ момент да започнем практически. В крайна сметка ние не сме изследователски институт, а търговска банка", каза Михаел Оферман, ръководител на криптобанкирането в Solaris пред вестник "Ханделсблат". 

Възможно ли е Германия да бъде крипторай? 

Още през есента на 2019 г. предложеното законодателство беше приветствано от някои в бранша като сигурна стъпка към превръщането на Германия в "крипторай". Окончателният вариант на законопроекта е предназначен да оптимизира операциите, свързани с криптовалутите на банките и да улесни лесното влизане в сектора, като премахва необходимостта банките да прибягват до външни попечители на криптовалута или специализирани дъщерни дружества.

Само преди няколко дни основната фирма за финансови услуги за цифрови активи BitGo разшири своя глобален обхват, като създаде две нови регулирани попечителски предприятия в Европа, едното от които се намира в Германия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във