Банкеръ Daily

Пари и пазари

Германският спад в износа усилва сигналите за рецесия

Германският износ спадна с повече от очакваното през август, засилвайки опасенията, че производственото понижение тласка най-голямата европейска икономика към рецесия. Разчитайки на износа, германските фабрики страдат от забавянето на световната икономика и несигурността, свързана с търговския спор между САЩ и Китай, както и от планираното, но забавено излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Немската официална статистика Destatis показва, че общият износ на стоките, произведени в Германия, е спаднал с 1.8% през август до 101.2 млрд. евро спрямо юли, когато се повиши с 0.8%. Вносът е нараснал с 0,5%, а търговският излишък се сви до 18.1 млрд. евро.

Икономиката на Германия се сви с 0,1% през второто тримесечие, а последните данни сочат продължаваща слабост в производството и през третото тримесечие. Повечето икономисти определят рецесия при две поредни тримесечия на икономически спад. „Вероятно ще имаме свиване на БВП през третото тримесечие, което предопределя предстояща рецесия“, казва Уве Бъркърт, икономист от банка LBBW.

Нивата на спад в износа през август бяха най-големите от април насам. Регионална разбивка на годишните данни за търговията показа най-голям спад в износа - спад от 4,8% - на т. нар. трети страни извън Европейския съюз, сред които и Китай.

Продължителният спад в Германия, комбиниран с икономическото здраве на еврозоната, създадоха неприятности за Европейската централна банка, която през септември обеща стимул за съживяване на икономиката на блока. Миналата сряда водещите икономически институти в Германия понижиха прогнозите си за растеж на икономиката за тази и следващата година, обвинявайки за това по-слабото търсене на производствени стоки в световен мащаб и повишената бизнес несигурност, свързана с търговските спорове. Институтите призоваха коалиционното правителство да поеме повече дългове, ако перспективите за растеж се влошат. Засега обаче липсват индикации.

От 2014 г. правителството на Меркел успява да набира публични разходи, без да поеме нов дълг, благодарение на необичайно дългия цикъл на растеж, рекордно високата заетост, плаващите данъчни приходи и плана за изкупуване на облигации на Европейската централна банка. Но когато икономиката се забавя и данъчните приходи намаляват, фискалната зала за борба с рецесията става все по-малка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във