Банкеръ Daily

Пари и пазари

Германският Бундестаг одобри програмата на ЕЦБ за покупка на облигации

Германският Бундестаг

Германските законодатели сложиха край на съдебния по отношение на програмата за покупка на облигации на Европейската централна банка като гласуваха в полза на паричния план, смятан за ключов фактор на подкрепата за поразеното стопанство на еврозоната. Широка коалиция от парламентаристи от двете партии, подкрепящи канцлера Ангера Меркел, както и от партиите на Зелените и на Либералдемократите, гласуваха на 2 юли да бъдат приети обясненията на ЕЦБ за т. нар. програма за покупки в пубичния сектор (PSPP). Което изпрати силен сигнал, че германският полиjически елит е готов да брани единството на Европа.  

Спорът бе предизвикан от Конституционния съд на Германия, който реши на 5 май, че стартиралата през 2015-а схема PSPP в размер на 2.2 трлн. евро може да се окаже незаконна. Съдиите задължиха германския парламент да поиска доказателства от европейските централни банкери, че програмата е балансирана и няма отрицателни странични ефекти върху икономиката и заплашиха да изтеглят Бундесбанк от участие в нея. Парламентарният вот означава, че германската централна банка остава член на схемата и няма да връща купените досега облигации

След като се запозна с подробностите на паричния план, германският Бундестаг прецени, че той е "пропорционален" и е съобразен със законодателството на общността. 

"Фактът, че четири парламентарни групи подкрепят програмата, е силен сигнал", коментира Аkтдреас Юнг - заместник председател на парламентарната група на управляващата ХДС по време на дебатите преди вота. Юнг допълни, че той утвърждава участието на Бундесбанк в схемата. 

Членът на изпълнителния борд на ЕЦБ - Ив Мерш - пък обяви "авансова" победа преди окончателното решение на 2 юли и каза, че не вижда "пречки" пред участието на германската централна банка в покупките на облигации по PSPP. Управителният съвет на ЕЦБ разпореди в края на юни да бъдат огласени няколко документа, които да помогнат на членовете на Бундестага да решат спора. Материалите бяха предоставени на законодателите от председателя на Бундесбанк - Йенс Вайдман, за да се съхрани независимостта на ЕЦБ, която дефакто не е подотчетна на германския конституционен съд.  

Членовете на Бундестага от коалицията на госпожа Меркел и на Зелените посочиха по време на изказванията си в парламента, че биха искали да се засили диалога на парламента с Бундесбанк за начина, по който паричната политика засяга икономиката. А социалдемократът Кристиян Петри, чиято партия е коалиционен партньор в кабинета на Меркел, каза, че "Германия ще може да се движи напред единствено в тандем с Европа". 

Решението на германския конституционен съд, което отхвърля част от присъдата в полза на ЕЦБ на Европейския съд по казуса от 2018-а, провокира дебат дали национални съдебни власти не нарушават независимостта на европейските централни банкери и не оспорват върховенството на европейския трибунал. То проправя път и към евентуални бъдещи правни атаки, каквито подготвя крайнодясната "Алтернатива за Германия". Тя ще атакува със сходни на използваните за PSPP аргументи пусната през март тази година извънредна пандемична програма (PEPP) в размер на 750 млрд. евро, чийто размер бе увеличен преди месец до 1.35 трлн. евро. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във