Банкеръ Daily

Пари и пазари

Германски търговски вериги ще платят 8 респиратора за българските болници

"Лидл България" и "Кауфланд България", които са членове на Българската стопанска камара, обединяват сили и даряват 300 000 лева за закупуването на 8 респиратора за българските болници, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на Министерството на здравеопазването.

„Има моменти, в които човечността и усилията ни в името на обща кауза са по-важни от всичко. Моменти, в които трябва да оставим настрана конкурентната надпревара, да си подадем ръка и да бъдем заедно. Настоящата извънредна ситуация е именно такава“, гласи позицията на двете немски вериги.

Междувременно  Българската стопанска камара  започна на сайта си кампанията  "Е- борса за взаимопомощ" - фирми се договарят помежду си за обмяна на стоки и услуги или наемат служители. На този етап има търсене на защитни маски и касиери. 

Тези мерки се налагат заради очакванията за срив на пазара на труда. Според проучването на Международната организация на труда, светът трябва да се подготви за значително увеличение на безработицата и недостатъчна заетост. Представяйки различни сценарии, в зависимост от това колко бързо реагират правителствата, е установено, че в най-добрия случай 5 милиона души ще останат без работа. Според най-песимистичния вариант обаче застрашени от безработица са 24,7 млн. души по света. За сравнение глобалната финансова криза от 2008-2009 година остави без работа около 22 млн. души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във