Банкеръ Daily

Пари и пазари

Германската VOSS Automotive се оглежда за завод у нас

Прогнозираните от Германо-българската индустриално-търговска камара  поне две нови големи инвестиции у нас, които ще направи  най-голямата европейска икономика през тази година,  вече добиват конкретни очертания.

Представители на германската компания VOSS Automotive GmbH - производител на автомобилни компоненти, са обсъдили бизнес средата и възможностите за вложения в България с министъра на икономиката Емил Караниколов. На срещата е присъствал и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Министър Караниколов е отбелязал, че автомобилната индустрия е един от най-бързо развиващите се сектори в нашата икономика. България има много предимства за привличане на инвеститори в този сектор, но има и някои проблеми, които трябва да поставим и да търсим решения.

VOSS е партньор на фирми от автомобилната и машиностроителната индустрия. С близостта до клиентите, с иновациите и със стремеж към най-високо качество, компанията се развива от създаването си през 1931 г. в една глобална група. VOSS Group е машиносторителна корпорация, базирана в град Wipperfurth. Тя се състои от VOSS Holding GmbH +Co.KG с дъщерните й дружества VOSS Automotive GmbH и VOSS Fluid GmbH, както и  от още дванадесет чуждестранни компании с производствени и обслужващи функции и локации за продажби.

Основана от Херман Вос, компанията първо произвежда фитинги и достига сегашния си  размер под ръководството на Ханс Херман Вос, който диверсифицира производството и основава други фирми и чуждестранни клонове. От 1999 г. тя е преструктурирана в холдингово дружество с няколко дъщерни фирми. Компанията е генерирала оборот от 399 млн. евро през 2015 г. от общо 3900 служители.

Електротехническата, пластмасовата, металообработващата и хартиената промишленост се развива основно във Wipperfurth днес. Най-важното промишлено предприятие е фабриката за производство на крушки Radium, основана през 1904 година. Radium (сега дъщерно дружество на Osram) все още е най-големият работодател в този град заедно с фабриката на Voss Valves.

Osram  пък вече има  предприятие в България. Една от най-големите компании за осветителни системи в света произвежда във фабриката си край Пловдив електронни компоненти с различни приложения, включително и такива за умни сгради и градове. Инвестицията е в размер на 25 млн. евро и е направена чрез местното дружество "Осрам".

Германия е стратегически инвеститор у нас. От тази страна са и някои от най-големите чуждестранни вложения. В годините на преход немски компании са инвестирали капитали в различни сфери на нашата икономика -  търговия, машиностроене, транспорт, логистика, инфраструктура и други. В най-ново време се засили  интересът към  поддоставките за бранша на автомобилостроенето, в IT-сектора, аутсорсинга и леката промишленост.

Икономическият министър посочи, че страната ни желае да привлече повече инвеститори, които да влязат в българските индустриални зони. "Данъчният режим, в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, ни нарежда сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции, отбеляза той. Представителите на немската фирма са се запознали и с възможностите за дуално обучение и набирането на квалифицирана работна ръка в страната ни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във