Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ГЕРМАНСКА БАНКА ЩЕ ЕМИТИРА ОБЛИГАЦИИ ПАНДА

Германската банка за развитие KfW ще е сред първите чуждестранни финансови институции, които ще пуснат за продажба деноминирани в китайски юани облигации. Директорът на банковото управление за капиталови пазари Хорст Зайсингер заяви в интервю за финансовия всекидневник Файненшъл таймс Дойчланд, че целта на банката е да емитира през 2006 г. дългосрочни ценни книжа във валутите на Тайланд, Малайзия и Китай. Съобщението се появява две седмици след като Азиатската банка за развитие и Международната финансова корпорация пуснаха първите т. нар. облигации Панда.
Планираните емисии отразяват усилията на държавната KfW да навлезе на регионалните пазари на дългови книжа. По оценка на Зайсингер капиталовите пазари на развиващите се икономики като Китай, Тайланд, Малайзия и Индия ще играят огромна роля в бъдеще заради очаквания мощен стопански растеж и увеличаващото се население. Емисиите ще помогнат на банката да диверсифицира годишните си нужди от финансиране от около 45-50 млрд. евро. В момента кредитната институция работи активно по проекти и в областта на финансирането на износа в тези държави и се нуждае от местна валута, за да продължи напред.
По правителствени прогнози търговският излишък на Китай ще нарасне до рекордните 90 млрд. щ. долара през 2005-а, но увеличението на износа ще намалее през идната година. Тазгодишният ръст на експорта се очаква да достигне 26 процента. Само през първите девет месеца на 2005-а китайският търговски излишък е бил 68 млрд. щ. долара, съобщи Министерството на търговията, срещу 32 млрд. долара през миналата година. По правителствени данни ограниченията, наложени от търговските партньори на Китай - САЩ и Европа, върху вноса на текстил, вече е понижил търговското салдо на страната с 8.9 млрд. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във