Банкеръ Daily

Пари и пазари

Германия зарази "Вишеградските" валути

Когато Германия започне да киха, по-малките съседни държави се разболяват от грип. Истинността на тази максима се потвърждава за пореден път от цените на валутите на страните от Източна Европа. Унгарският форинт е паднал до рекордно ниски нива, а полската злота бележи сериозен срив от лятото насам. Основната причина е охлаждането на производствения сектор на еврозоната и особено - на основния й двигател Германия, където се очаква техническа рецесия през третото тримесечие. Септемврийският индекс, отчитащ активността на промишления бранш на страната, е 41.4 пункта - доста под 50 - стойността, отделяща растежа от спада. Съвсем близо до 50 точки е Франция, а Испания и Италия са малко под това ниво. Междувременно, доверието в икономическата перспектива на еврозоната през този месец е продължило да пълзи надолу. То е паднало до най-ниските си стойности от шест години насам сред компаниите от производствения бранш. Докато в сектора на услугите песимизмът е най-висок от средата на 2015-а. Фирмените лидери се тревожат за търсенето на стоките и услугите, а перспективите за заетостта също се влошават както в производствения бранш, така и в сектора на търговията на дребно. Анализатори предупреждават за по-нататъшна слабост в бъдеще заради продължаващите търговски препирни между Вашингтон и Пекин и влезлите в сляпа улица преговори за BREXIT.

В полския случай освен факторът Берлин се възражда и един стар враг - деноминираните в швейцарски франкове ипотеки. Преди избухването на финансовата криза през 2007-а домакинствата от Централна и Източна Европа се "запасиха" със заеми в швейцарската валута, подмамени от привидно привлекателната комбинация от силната местна валута и ниските лихвени проценти в алпийския оазис. Кризата обаче наруши изгодния баланс и тласна франка до рекордно високи стойности, докато по-второкласните валути като злотата и форинта паднаха. С което разходите за обслужване на кредитите на длъжниците скочиха и направиха невъзможно погасяването на задълженията.

По онова време в това положение се оказаха две трети от унгарските домакинства. През 2011-а правителството в Будапеща се намеси и принуди кредиторите, в мнозинството си - чуждестранни банки - да конвертират ипотеки за близо 9 млрд. евро от швейцарски франкове в унгарски форинти по фиксиран курс, далеч под пазарната му стойност.

Варшава обаче не реагира толкова бързо и в момента банките в Полша държат в балансите си огромни количества заеми във франкове в очакване да станат поредните губещи. Европейският съд трябва да излезе с решение на 3 октомври за статуса на деноминирани в швейцарска валута кредити за 130 млрд. полски злоти (30 млрд. евро), за които длъжниците твърдят, че са отпуснати неправомерно. В "екстремния случай" принудително конвертиране на тези дългове за сметка на кредиторите ще струва на полските банки между 60 и 80 млрд. злоти, по оценка на "Ай Ен Джи". Това ще отслаби значително злотата, макар че точният момент за срива не може да се определи, коментират банкерите. Просто защото правните боричкания могат да отнемат години.

Докато Унгария предпочете държавно решение на проблема с конвертирането на франковете във форинти, полските длъжници ще трябва да се спасяват поединично и да съдят банките, ако Европейският съд излезе с решение в полза на кредиторите. В този случай кредитните институции ще обърнат ипотечните заеми в злоти по курса по времето на отпускане на заема. През 2008-а швейцарският франк се е разменял срещу приблизително 1.96 злоти, а на 26 септември тази година - за 4.03 злоти. Отделно, злотата се е обезценила с повече от 3% към еврото от юли насам и сега срещу едно евро могат да се получат повече от 4.39 злоти.

Слабостта на валутите от региона ще се запази, защото по-слабият световен и европейски растеж ще продължи да тежи на вътрешното търсене, предупреждават валутни анализатори на "Барклейз". Дейвид Петиколин - валутен стратег за развиващите се пазари в "Дойче банк", очаква валутната кошница от форинти, злоти и чешки крони с еднакво тегло в нея да се обезцени в краткосрочен план с 5% към израелския шекел - друга сравнително малка и отворена икономика, близка до региона.

Перспективата е още по-мрачна за форинта, който вече поевтиня с около 4% от началото на годината и потъна през седмицата до най-ниската в историята котировка към единната европейска валута - от грубо 336 форинта за едно евро. В миналото Унгарската централна банка реагираше на икономическите охлаждания в еврозоната и на обезценяването на националната парична единица с увеличение на лихвените проценти, защото силната зависимост на страната от кредити в чуждестранна валута означава, че по-слабият форинт е заплаха за финансовата стабилност. При върховото си равнище през 2009-а унгарският дълг в чуждестранна валута беше стигнал до 90% от БВП.

Според експерти на "ОТР банк" в Будапеща повишения на лихвите в момента са неправдоподобни, тъй като съотношението на чуждестранните задължения към БВП на Унгария е паднало драматично до 30 процента. Банкерите смятат за по-вероятно паричните стратези да предпочетат по-слаб форинт докато инфлационните прогнози останат в рамките на целевите 3 процента. Централната банка на страната също "се сниши" на 24 септември като остави без промяна - 0.9%, основната си лихва. Институцията има възможност да предприеме по-нетрадиционни мерки за стимулиране, ако растежът остане слаб, но "летвата за лихвен ръст остава висока", защото централните банкери не се притесняват от нови рекордни максимални стойности на еврото към форинта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във