Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ГЕРМАНИЯ СТАНА ШАМПИОН ПО ИЗНОС НА СИРЕНЕ

През последните години Германия се е превърнала в най-големия износител на сирене в света, съобщи „Дойче Веле. Експортът й за 2007-а възлиза на 2.7 млрд. евро и надминава даже традиционния първенец Франция, съобщи министърът на земеделието във Федералната република Герд Мюлер. Очаква се тенденцията да продължи и през 2008-а.
Общото производство на сирене в Германия е 28 млн. т годишно и се осигурява от 101 хил. млекопроизводители. В страната се произвеждат над 600 вида, като сред традиционните специалитети са Файгенбергер (със смокини) и Дижионсе (с горчица). Регионът известен като най-големия производител на сирене - Алгой, Бавария.
Независимо че импортът от Германия расте, във Великобритания все още предпочитат френското сирене. През тази година французите са най-големият вносител на Острова. Те изпревариха дори и ирландците, които допреди няколко години бяха начело сред доставчиците. По данните на Евростат Франция внася една трета от цялото сирене във Великобритания. Основните марки, предпочитани от англичаните, са Бри и Камембер.
В България през 2007-а са внесени 25 хил. т млечни продукти, а са изнесени малко над 19 хил. тона. Тенденцията за превес на импорта се затвърждава с всяка изминала година. Причината е дефицитът на суровина за млечната ни индустрия, което води до рязко увеличаване на доставките на сухо мляко и сметана от Европейския съюз, коментират експерти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във